Agapanthus op MadeiraAgapanthus


De Agapanthus is de enige soort in de onderfamilie Agapanthoideae van de bloeiende plant familie Amaryllidaceae. De plant wordt vaak Lily of the Nile genoemd. De geslachtsnaam betekent liefdesbloem, van de Griekse agape, wat liefde betekent, en anthos, wat bloem betekent. Agapanthus hebben lange, vlezige bladeren die dichte bosjes van groenblijvend of bladverliezend gebladerte vormt. Agapanthus varieert in hoogte van 20 cm voor dwergvormen, terwijl reuzen tot twee meter kunnen zijn. Normaal gesproken zou de Agapanthus niet winterhard bij ons zijn, maar ik heb goede hoop dat wanneer u juiste soort aanplant en die beschermd in de winter door middel van de grond af te dekken. Dat het  mogelijk is om deze plant door de winter te krijgen.


Ik heb de plant zelf nog niet kunnen testen in de tuin, maar volgens informatie van het internet zijn Agapanthus campanulatus, Agapanthus caulescens en Agapanthus inapertus de meest winterharde soorten, waarvan Agapanthus campanulatus de meest winterharde is. Dit zijn allemaal bladverliezende Agapanthus soorten. Deze groeien allemaal in gebieden in Zuid-Afrika waar het in de zomer veel regent (Oost Kaap, Kwazulu - Natal, Lesotho en Swaziland). De planten zijn daar in de droge winters volledig in rust en ontwaken in de lente en dankzij de regenval ontwikkelen ze zich zeer snel en bloeien in de zomer overvloedig.


Agapanthus campanulatusAgapanthus campanulatus: Naar verluid de meest winterharde Agapanthus. De plant wordt ongeveer 0,4 tot 1 meter hoog  en heeft glanzende,smalle, lijnvormige, grasachtige bladeren. De plant bloeit met lichtblauwe tot donkerblauwe bloemen met een donkerder blauwe streep.


Agapanthus caulescens: Als tuinplant is deze Agapanthus vrij onbekend. Heeft een goede drainage nodig. De bloemkleur varieert van donkerblauw tot lichtblauw. Schijnt iets minder winterhard te zijn dan Agapanthus campanulatus.Agapanthus codiiAgapanthus codii: Brede groene bladeren die zo'n 45-60cm hoog worden en stevige bloemstengels die 1- 1,2 m hoog boven het loof uittorenen. De bloemknoppen zijn donkerblauw, de bloemen zelf zijn eerder licht blauw met een donkerder blauwe middenstreep.Agapanthus inapertusAgapanthus inapertus: Afkomstig van de Drakensberg. De bloemstengels waaraan de bloemhoofden komen kunnen 1 - 1,5 meter hoog worden en de bloemhoofden zijn donkerblauw tot violetkleurig.Verzorging:

Agapanthus gedijt in vruchtbare, goed doorlatende, maar vocht vasthoudende grond in de volle zon. Agapanthus vertoont geen voorkeur voor pH, behalve A. africanus, die een zure grond prefereert.


Vermeerderen:

Zaaien wil wel, maar het duurt lang voordat je een bloeiende plant hebt, de snelste manier is de plant te delen.


Winterhard:
Ik vermoed dat als je de plant beschermd met een mulchlaag, dat de plant winterhard is.


Verkrijgbaarheid:

Agapanthuskwekerij (België)

Place for plants (Engeland)

Tuingoed Foltz (Nederland, Groningen)

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina