Acaena pinnatifida

Rosaceae

Acaena pinnatifida Groenblijvende plant met een oneven geveerd blad.

Plant deze plant niet langs paden waar je loopt, omdat de zaaddozen scherpe uiteinden hebben. Deze plant heeft een geneeskrachtige werking. De plant zal een hoogte bereiken van 30 cm.


Indien men de plant wil verkrijgen uit zaad dan kunnen deze het best ontkiemd worden door koude stratificatie voor 30 dagen. Deze plant is ook inheems in Amerika (California) en Argentinië.


Aextoxicon punctatum

Aextoxicaceae

Aextoxicon punctatum Deze groenblijvende boom is inheems in het zuiden van Chili en Argentinië. Hij kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 20 meter. Het hout van de boom wordt veel gebruikt in de houtindustrie. De vruchten lijken veel op die van de olijfboom.

Alstroemeria aurea

Alstroemeriaceae

Alstroemeria aurea Het schijnt dat Alstroemeria aurea de meest winterharde Alstroemeria is en ook de snelst groeiende is. De plant zal bloeien in de maanden juli en augustus. Het grappige is dat als je 1 Alstroemeria plant dat er het jaar erop er misschien wel weer 5 opkomen. De plant zal een hoogte bereiken van 100 tot 120 cm en is bladverliezend.

Alstroemeria umbellata

Alstroemeriaceae

Alstroemeria umbellata Komt voor in Chili op hoogtes van 1300 tot 2650 meter. Om zaden te laten ontkiemen is het raadzaam on de zaden in de winter buiten te leggen. Een andere manier om de zaden te laten ontkiemen is om de zaden gedurende 30 dagen in de koelkast te leggen met een temperatuur +2C tot +5C . Deze planten zijn goede drainage nodig en een arme grond. Deze plant is geschikt voor USDA zone 7 tot 6B en zou temperaturen kunnen weerstaan van -15C tot -20C


Aristotelia chilensis

Elaeocarpaceae

Aristotelia chilensis Deze boom wordt in zijn natuurlijke omgeving 5 meter hoog en behoort tot de Elaeocarpaceae.

De boom is bladhoudend en geeft eetbare bessen, waarvan ze in Chili wijn maken. De bessen kunnen ook rauw gegeten worden. Zaadjes van deze boom kiemen erg goed, dus zelf zaaien is ook altijd nog een optie.


Armeria maritima

Plumbaginaceae

 Armeria maritima Groeit op zeer hoge hoogtes in Chili. Deze plant kan in de volle zon en is een vaste plant die ongeveer 30 cm hoog wordt. Een zaailing van deze plant gaat in het voorjaar van 2013 de tuin in.


Austrocactus philippi  

Cactaceae


Austrocactus philippi Dit is de meest winterharde cactus uit Chili. Hij groeit op 2200 meter hoogte boven de zeespiegel. 4 tot 5 maand van het jaar is hij bedekt met sneeuw en hij kan temperaturen weerstaan

tot -15C, en dat is erg uniek voor een cactus. Een probleem is echter dat hij geen temperaturen aankan boven de +25C. Door zijn kleur valt hij echter nauwelijks op.


Austrocedrus chilensis

Cupressaceae


Austrocedrus chilensis Deze conifeer behoort tot de subfamilie Callitroideae. Hij kan in Chili 20 meter hoog worden. Austrocedrus kent maar één soort en dat is dus de chilensis. Waarschijnlijk winterhard tot -15C/ -20C.

Azara celastrina

Flacourtiaceae

Azara celastrinaIk vermoed dat deze plant niet winterhard is in Nederland en België, maar het is het proberen waard natuurlijk. Deze boom wordt in Chili 7 meter hoog en bloeit met gele bloemen.


Azara dentata

Flacourtiaceae

azara dentataAzara dentata kan 3 meter hoog worden en is bladhoudend. Volgens de site Neerlandstuin, is hij al meer dan 10 jaar winterhard in de Botanische tuin van Utrecht. De bloei vindt plaats in het voorjaar. Azara dentata wordt een volle struik en heeft een opgaande groei. In 2011 heb ik zaden van deze exoot besteld bij Chileflora.com. Ik heb enkele zaailingen van deze exoot die in het voorjaar van 2013 de volle grond ingaan. Ik ben benieuwd hoe winterhard deze exoot bij ons in de tuin is.

Beilschmiedia miersii

Lauraceae

Beilschmiedia miersii Deze boom groeit van nature in midden Chili op hoogtes van 1200 meter, en kan in zijn natuurlijke omgeving een hoogte bereiken van 25 meter. Ik heb geen idee hoeveel vorst hij verdraagt.

Berberis empetrifolia

Berberidaceae

Berberis empetrifolia Deze Berberis groeit op zeer hoge hoogtes in Chili en wordt ongeveer 50 cm hoog. De blaadjes vind ik persoonlijk erg lijken op de blaadjes van “Callistemon pityoides”. Het schijnt dat deze plant een medicinale werking heeft en de besjes zijn eetbaar. Ik vermoed dat deze Berberis volledig winterhard is in Nederland.

Berberis montana

Berberidaceae

Berberis montana Deze Berberis groeit op een hoogte van 1300 tot 2200 meter. De bessen zijn eetbaar en de struik zal een hoogte kunnen bereiken van ongeveer 2 meter. Ik vermoed dat deze Berberis ook volledig winterhard is in Nederland.

Berberis rotundifolia

Berberidaceae

Berberis rotundifoliaDeze Berberis groeit op een hoogte van 1000 tot 2000 meter. Deze Berberis heeft net zoals de andere berberis soorten eetbaar fruit en is erg onbekend in cultivatie, voor zover ik weet.


Blepharocalyx cruckshanksii

Myrtaceae

Blepharocalyx cruckshanksiiDeze boom is waarschijnlijk winterhard tot -10C. Een synoniem voor deze boom is Luma cruckshanksii. Op oudere leeftijd schilfert de bast van de boom mooi af. Bloeit met witte bloemen en is bladhoudend.

Caldcluvia paniculata

Cunoniaceae

Caldcluvia paniculataDeze bladhoudende boom is ook bekend in Chili als ‘Tiaca’. In zijn natuurlijke omgeving kan de boom 30 meter hoog worden. De stam van de boom is grijs/ bruin. Deze boom is vernoemd naar Alexander Caldcleugh. Een botanicus die voor de Botanische tuin van Kew heeft gewerkt. Deze boom is winterhard in Noord-Ierland.

Colletia paradoxa

Rhamnac

Colletia paradoxa Deze exoot wordt ook wel ‘Jet Plane Plant' genoemd. Is inheems in Zuid- Amerika, Argentinië, Chili en Zuid-Brazilië. Het is een aparte heester, met grote driehoekige, kruislings staande stekels. Bloeit met witte bloemetjes in de late herfst en winter. Houdt van volle zon en moet het goed doen op erg schrale grond.


Ik vermoed dat deze heester hier volledig winterhard is.


Colliguaja integerrima

Euphorbiaceae

Colliguaja integerrima Deze bladhoudende struik zal in zijn natuurlijke omgeving een hoogte bereiken van 2 meter.

Bloeit met rode bloemen en houdt van droge grond. Moet redelijk wat vorst kunnen verdragen, maar hoeveel is mij onbekend.

Crinodendron patagua

Elaeocarpaceae

Crinodendron pataguaGroenblijvende boom die in Chili groeit tot op 1200 meter hoogte. Groeit van nature op vochtige plaatsen en met name in ravijnen. Is winterhard in

Groot Brittannië.

Desfontainia spinosa

Desfontainiaceae

Desfontainia spinosaSchitterende struik die op veel plekken winterhard is in Engeland en misschien ook bij ons? Groeit in Chili in vochtige gebieden, op hoogtes van 500 tot 2000 meter. Is gewend aan periodes met hoge regenval. Geïntroduceerd door William Lobb in 1843-1844.


Drimys andina

Winteraceae

drimys andinaDeze soort is waarschijnlijk meer vorst tolerant dan Drimys winteri. Groeit van nature in een vochtige omgeving met een bijna constante regenval. Schijnt geschikt te zijn voor USDA zone 6B

Embothrium coccineum

Proteaceae

Embothrium coccineumDeze schitterende exoot kan in zijn natuurlijke omgeving 10 meter hoog worden. Is inheems in Chili en Argentie. Deze Embothrium is in veel delen van Engeland winterhard. De Nederlandse naam is ‘Chileense Vuurstruik’.  Één van de mooiste bomen van Chili.Fuchsia magellanica

Onagraceae


fuchsia magellanicaWinterharde tuin Fuchsia. Deze Fuchsia zal in Nederland tot de grond afsterven en in het voorjaar vanuit de grond weer uitlopen.

Gaultheria pumila

Ericaceae

Gaultheria pumilaEen bodembedekkende struik, tolereert sneeuw, droge en natte grond. Na de bloei vormen er eetbare besjes. De plant moet winterhard zijn in Nederland. Zaad geeft een opkomst van 60 tot 80%

Hydrangea serratifolia

Hydrangeaceae


Hydrangea serratifoliaGroenblijvende klimmende hortensia. De plant is zelfhechtend.


De blaadjes worden in Chili gegeten door paarden en koeien.


Lathyrus subandinus  

Fabaceae

Lathyrus subandinus  Deze kruidachtige vaste plant groeit hoog in de Andes, en wordt 60 cm hoog. Kan gebruikt wordt als klimplant en moet goed opgewassen zijn tegen een koud klimaat

Zaaien: Om de zaden sneller te laten kiemen is het raadzaam om een stukje van de zaadhuid af te knippen en dan de zaden te laten weken in water voor ongeveer 24 uur. Hierna zullen de zaden opzwellen plaats ze hierna in een zaaimedium.

Laureliopsis philippiana

Monimiaceae

Laureliopsis philippiana Komt van nature voor in Chili en Argentinië. In zijn natuurlijke omgeving kan hij 30 meter hoog worden met een stamdiamater van 1.5 meter. Volgens de site Chileflora is deze Chileense laurier geschikt voor zone 6b. De blaadjes zijn sterk geurend en het is een bedeigde plant in Chili.


Lippia citriodora

Verbenaceae

Lippia citriodoraHet blad van de citroenstruik geeft constant een citroengeur af zonder dat hiervoor het blad gekneusd dient te worden. Indien men het blad aanraakt is de citroengeur nog sterker.De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. augustus tot en met september. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond.

Waarschijnlijk is de plant niet winterhard genoeg in Nederland.Lomatia dentada

Proteaceae

Lomatia dentadaEen synoniem voor deze boom is Embothrium dentatum en behoort tot de Proteaceae. Komt voor van Colchagua tot het eiland Chiloe (Regio IV bij X). Geeft de voorkeur aan diepe, vochtige bodems, maar komt ook voor op drogere plaatsen. Groeit uit tot een 10 meter hoge bladhoudende boom met donkergroene glanzende blaadjes. Bloeit met witte bloemen die elke 4 meeldraden hebben.

Chili pagina 1, 2 Chili pagina 1, 2

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina