Lomatia ferruginea

Proteaceae

Lomatia ferrugineaEen synoniem voor deze boom is Embothrium ferrugineum en komt in Chili voor van de provincie Curico naar Magallanes. Geeft de voorkeur aan een diepe, vochtige bodem. Het wordt een kleine boom van 6 meter hoog met een stamdiameter van 30 cm. De samengestelde bladeren lijken erg op die van een varen. Bloeit met geel, rode bloemen.Lomatia hirsuta

Proteaceae


Lomatia hirsutaEen synoniem voor de boom is Embothrium hirsutum. Komt voor van Coquimbo tot het eiland Chiloe (Regio IV tot X), is verder  inheems  in Peru en Ecuador. Houdt van vochtige grond en groeit van nature in een erg vochtige grond. Deze bladhoudende boom wordt 15 meter hoog met een stamdiameter van 80 cm. De plant heeft ovale blaadjes en bloeit met  groen, gele bloemen.

Luma apiculata syn. Myrtus luma

Myrtaceae

Luma apiculataKomt wijdverspreid voor in Chili en Argentinië. Kan uitgroeien tot een kleine struik van 1 meter hoog, of tot een boom van 9 meter. Heeft een indrukwekkende bast met een mahonie rode kleur, met een klein beetje oranje. Bloeit met witte bloemen.


Maytenus boari

Celastraceae


Maytenus boariDeze bladhoudende boom is inheems in Argentinië, Peru, Brazilië en Chili. Een synoniem is Boaria chilensis. Kan 15 meter hoog worden met een stamdiameter van 80 cm. Het is een bladhoudende boom met elliptische-lancetvormige blaadjes . Waarschijnlijk op oudere leeftijd winterhard tot  -18C.

Mimulus cupreus

Scrophulariaceae

Mimulus cupreus Groeit in het Andes gebergte in centraal en Zuid-Chili maar ook in Argentinië. Deze vaste plant wordt 30 cm hoog en bloeit met rode bloemen.  

Myrceugenia pyrifolia

Myrtaceae

Myrceugenia pyrifolia  Deze zeldzame groenblijvende struik wordt ongeveer 2 meter hoog en bloeit met witte bloemen.

Nothofagus alpina

Fagaceae

Nothofagus alpinaEen synoniem voor deze bladverliezende boom is Nothofagus procera en de Nederlandse naam is ‘schijnbeuk’. Deze boom behoort tot de Fagaceae en is inheems in Argentinië en Chili. Kan in zijn natuurlijke omgeving wel 40 meter hoog worden met een stamdiameter van 2 meter! Het schijnt dat de Nothofagus alpina uit Argentinië meer vorst verdraagt dan die uit Chili.


Nothofagus antarctica

Fagaceae


Nothofagus antarctica Deze schijnbeuk groeit uit tot een meerstammige boom of struik. De blaadjes zijn eirond en heldergroen. Waarschijnlijk goed winterhard in Nederland.

Nothofagus macrocarpa

Fagaceae

Nothofagus macrocarpaDeze schijnbeuk wordt in zijn natuurlijke omgeving 25 meter hoog, met een stamdiameter van 60 cm. Volgens een site uit Chili kan deze Nothofagus temperaturen aan van -15C/ -20C.

Nothofagus nitida

Fagaceae

Nothofagus nitidaDeze schijnbeuk is inheems in Chili en Argentinië en hij groeit uit tot een boom van 35 meter hoog, met een stamdiameter van 2 meter. De boom heeft een grijze schors en glimmende groene blaadjes. Geeft de voorkeur aan een zeer natte grond.

Persea lingue

Lauraceae

Persea lingueDeze bladhoudende boom kan in zijn natuurlijke omgeving 25 meter hoog worden. Waarschijnlijk niet erg winterhard (-12C?).

Peumus boldus

Monimiaceae


Peumus boldus Peumus boldus is de enige in het geslacht Peumus. De blaadjes van de plant worden gebruikt voor culinaire doeleinden, net zoals bij de laurier.

Pilgerodendron uviferum

Cupressaceae

Pilgerodendron uviferumEen synoniem voor deze bedreigde conifeer is Juniperus uvifera. Groeit in zijn natuurlijke omgeving uit tot een maximale hoogte van 20 meter, met een stamdiameter van 35 cm. Inheems in Argentinië en Chili. Het hout van deze conifeer is duurzaam en van uitstekende kwaliteit. Waarschijnlijk geschikt voor zone 7 of 6, maar kan problemen hebben met erg hete zomers en langdurige droogte.

Podocarpus salignus

Podocarpaceae

Podocarpus salignusDeze schitterende conifeer groeit in Chili van Linares naar Osorno. Heeft  donkere, glanzende wilg-achtige bladeren tot 15 cm. Houd van zware regenval en zeer vochtige omstandigheden en is opgewassen tegen erg koude temperaturen. Ik vermoed dat deze conifeer winterhard kan zijn in Nederland, maar is haast niet te koop als plant. Ik vermoed dat de plant commercieel beter beschikbaar is in Engeland.

Prumnopitys andina

Podocarpaceae

Prumnopitys andina Deze conifeer is inheems in Chili en enkele delen van Argentinië. In Chili komt deze conifeer voor van de provincie Linares tot en met Cautín (VII tot en met IX regio). De uiteindelijke hoogte wordt ongeveer 15 meter. Groeit van nature in vochtige omstandigheden tot en met 1100 meter boven de zeespiegel. Het hout wordt vaak gebruikt voor meubels en voor in de bouw en van de bessen maakt men in Chil jam.

Psoralea glandulosa

Fabaceae

Psoralea glandulosaDeze groenblijvende heester ken zijn herkomst uit Peru en Chili. De uiteindelijke hoogte is ongeveer 2,5 meter. Bloeit met lilablauwe aarvormige bloemen in de zomer. Het blad wordt gekookt om thee van te zetten. Jonge scheuten worden gebruikt voor het maken van een verfrissende koude drank. Deze plant heeft bij kwekerij Hulsdonk -14C gehad, zonder schade op te lopen. Waarschijnlijk verkrijgbaar bij Henny Kolster of Hulsdonk.

Rhodophiala montana  

Amaryllidaceae

Rhodophiala montana  Groeit tot op 2000 meter hoogte in centraal Chili en zelfs in Chili is deze vaste plant erg zeldzaam, en komt maar op een paar plekken voor. De plant wordt iets van 30 cm hoog en heeft fel gele bloemen. Hij houd van zand of rotsgrond met een goede drainage.


Rhodophiala splendens

Amaryllidaceae

Rhodophiala splendensKomt in Chili voor tot op 2300 meter hoogte. Volgens een site uit Chili heeft deze plant de mooiste bloemen van de Andes. De plant zal een hoogte bereiken van 30 cm. De eerste 2 jaar hoef je (als je hem kweekt uit zaad) geen bloemen te verwachten omdat de bol zich moet ontwikkelen. Volgens mijn bevindingen kiemt het zaad van Rhodophiala erg goed. Koude stratificatie kan de ontkieming bevorderen maar is naar mijn inzien niet essentieel.

Ribes gayanum

Saxifragaceae

Ribes gayanum Deze struik bloeit met gele bloemetjes en daarna vormen er zich eetbare vruchten. Deze Ribes komt maar in een klein gebied voor in Chili. Verdere informatie is bij mij onbekend.

Ribes magellanicum

Saxifragaceae

Ribes magellanicum Deze struik bloeit met gele bloemetjes en daarna vormen er zich eetbare vruchten. De struik zal uiteindelijk 3 meter hoog worden en houdt van vochtige omstandigheden.

Saxegothaea conspicua

Podocarpaceae

Saxegothaea conspicuaDeze conifeer is inheems in Chili en Argentinië. In Chili is deze conifeer inheems van de provincie Cauquenes tot Aysen (VII-XI regio). Groeit van nature in vochtige omstandigheden met veel regen op hoogtes 700- tot en met 1000 meter boven zeeniveau. Waarschijnlijk op oudere leeftijd winterhard tot -15C/ -20C.

Schinus patagonicus

Anacardiaceae

Schinus patagonicusDeze schinus wordt in zijn natuurlijk omgeving 3 meter hoog. Bloeit met witte bloemen en groeit op hoogtes van 1350 tot 2100 meter. Ik vermoed dat deze Schinus niet winterhard is, alhoewel hij wel wat vorst verdraagt.

Schinus polygamus

Anacardiaceae

Schinus polygamusDeze Schinus is een langzaamgroeiende stekelige struik die op latere leeftijd kan uitgroeien tot een boom van 9 meter. De plant heeft leerachtige blaadjes, die enigszins geur afgeven. De winterhardheid is bij mij onbekend.

Schizanthus grahamii  

Solanaceae

Schizanthus grahamii  Deze vaste plant is in 1849 geïntroduceerd in Europa. De plant komt in Chili voor tot op 2000 meter hoogte.


De plant bloeit met roze bloemen met een beetje geel en de uiteindelijke hoogte bedraagt iets van 50 cm.

Solanum etuberosum

Solanaceae

Solanum etuberosumDeze struik is een echte waterliefhebber en de plant groeit in Chili vaak met zijn wortels in het water. Wordt ongeveer 1.5 meter hoog. Waarschijnlijk is deze plant winterhard in Nederland. Het is een zone 7 of 6B plant.


Ugni molinae

Myrtaceae


Ugni molinaeDe Nederlandse naam voor deze exoot is Chileense Guave. Het is een bladhoudende heester met geurende wit\roze bloemen in de zomer. Na de bloei vormen er zich bessen bessen.  Verdraagt veel droogte en zon . Beschutte plaats maar geen schaduw. Kan ook goed tegen zeewind. Verdraagt volgens de Hulsdonk site tot -12 graden vorst.Chili pagina 1, 2 Chili pagina 1, 2

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina