Euryops is een geslacht van bloeiende planten in de zonnenbloemfamilie. Ze zijn voornamelijk inheems in de rotsachtige gebieden in Zuid-Afrika, met een paar soorten in andere delen van Afrika en op het Arabisch schiereiland. Wij hebben de volgende soorten verkregen uit zaad dat we besteld hebben bij Silverhill Seeds in Zuid-Afrika.


euryops tysonii.jpgEuryops tysonii is een veelvertakte struik die 0,5 tot 1,5 meter hoog wordt. De groei is dicht en rechtop, met nieuwe groei vanuit de basis. De bladeren zitten dicht op elkaar en bedekken de takken netjes. Solitaire bloemen worden geproduceerd in de bovenste bladoksels, en veel bloemen worden gedragen op dezelfde tak die overvolle trossen vormt bij de uiteinden van de tak. De bloemen zijn zoet geurende, felgele madeliefjes, ongeveer 10 mm in diameter.


Euryops lateriflorus: Is een rechtopstaande struik die tot een hoogte van 1,5 m groeit. De gladde, haarloze bladeren zijn dik en hard. De bladeren zijn zittend, dwz zonder stelen en overlappend in een regelmatig (imbricate) patroon op de stengels. Bladvorm is eivormig; bladeren variëren in breedte van 5 tot 15 mm en in lengte van 1 cm tot 3 cm. De bladeren hebben hele marges, taps toelopend naar acute tips; stomp waar de bladeren vrij breed zijn.


Euryops othonnoides: in het Afrikaans bekend als klipharpuis ( steenhars ), is een laaggroeiend struikje van 20 cm tot 50 cm hoog. De fijn verdeelde, wollige grijze bladeren worden 9 cm lang en 3 mm breed, waarbij de draadachtige randlobben variëren in lengte. Het leefgebied is rotsachtige ontsluitingen, kliffen en spleten op hogere hoogten in droog fynbos. De soort wordt niet beschouwd als bedreigd in zijn habitat vroeg in de eenentwintigste eeuw.


Euryops wageneri: Deze rechtopstaande struik wordt maximaal 1,5 meter hoog. De plant is dun vertakt en ruikt sterk naar hars. Takken zijn dichtbevolkt in de bovenste delen en de plant is onder vaak erg kaal. Bladeren zijn grijsachtig groen, naaldachtig met 4-8 takken (10-30 mm lang). Een van de mooiste Euryops soorten. De plant groeit van nature op 700-1220 meter hoogte.Verzorging:

Volle zon, goede drainage, vermoedelijk gedijt de plant het beste in zandgrond of in een rotstuin.


Vermeerderen:

Door middel van stekken of zaaien. Gezaaide planten kunnen in hun tweede jaar al bloeien.


Winterhard:

Ik denk dat deze planten op het randje balanceren van net wel, net niet winterhard. De standplaats kan erg bepalend zijn voor de winterhardheid.


Verkrijgbaarheid:

U kunt oa. zaden bestellen van deze plant bij Silverhill Seeds Zuid Afrika.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina