Leucadendron: Deze  schitterende kleurrijke planten afkomstig uit Zuid-Afrika, staan bekend om hun onderhoudsvriendelijke tendensen en felle kleuren. De Griekse naam van de plant is eigenlijk een verkeerde benaming. "Leukos" betekent wit en "dendron" betekent boom, maar deze planten zijn juist het populairst voor hun levendige kleuren. Elke stengel van de plant is bedekt met een grote bloeiwijze - de bloem zelf is relatief klein, terwijl de felgekleurde "bloembladen" eigenlijk schutbladen zijn, of gemodificeerde bladeren. Leucadendrond groeien meestal uit tot een struik en bereiken meestal een hoogte van 1,2 - 1,80 lang en breed.


Volgens de literatuur zijn Leucadendrons niet winterhard en zijn alleen geschikt voor buiten in USDA zones 9b tot en met 10b. De soorten die ik gekweekt heb uit zaad zijn minder bekend en kunnen wel wat vorst verdragen. Het schijnt dat Leucadendron comosum geschikt is voor zone 7. De planten hebben geen extra bemesting nodig, hoewel ze de voorkeur geven aan enigszins zure grond. Ze kunnen erg zwaar worden gesnoeid.


Leucadendron laureolumLeucadendron laureolum: Deze grote struik wordt ongeveer 1 tot 2 m hoog en met één steel aan de basis. Er zijn aparte mannelijke en vrouwelijke planten. Mannelijke struiken zijn compact, afgerond en geelachtig. Vrouwelijke struiken zijn meer dun vertakt, met blote stammen en groenachtig. Bladeren zijn langwerpig en haarloos als ze volwassen zijn en eindigen in een stompe, omgekeerde, fijne punt. Mannelijke bloemknoppen zitten vol met kleine gele bloemen, vormen een langwerpige bol met een lengte tot 25 mm en een breedte van 14 mm en zijdeachtig aan de punt. Vrouwelijke bloemhoofdjes bestaan uit groene schubben met minder gele bloemen ertussen, en vormen een langwerpige bol. Na de bloei worden de mannelijke bloemhoofdjes bruin en vallen af, maar de vrouwelijke bloemkoppen blijven groeien en vormen groengele gele kegels met een lengte van 46 mm en een breedte van 37 mm. De kegels worden meerdere jaren in de struik gehouden en worden hard en houtachtig. Zaden, of beter gezegd de vruchten, worden pas vrijgegeven als de kegel uitdroogt, meestal nadat de ouderplant of tak is afgestorven. De vruchten zijn gevleugeld.


Leucadendron comosumLeucadendron comosum: Waarschijnlijk de meest winterharde Leucadendron en is geschikt voor zone 7.


2018 update: Deze plant staat bij ons in de tuin sinds het voorjaar van 2018 en ik heb nog twee planten als back-up. Ik ben reuze benieuwd of en hoe de plant door de winter komt.


2019 update: de kleine plant in de tuin is doodgegaan en ik heb dit voorjaar nog grotere plant in de tuin gezet en heb nog eentje als backup in pot staan.


Leucadendron gandogeri Leucadendron gandogeri: Deze soort is geschikt voor zone 8.

2019: de plant is in de winter in een koude kas doodgegaan.
Verzorging: Een zonnige plek in goed doorlatende grond. Het is wind-tolerant, droogtetolerant wanneer het is gevestigd en gedijt in arme voedingsbodems. Houd wortelverstoring tot een minimum beperkt. De wortels van proteaceuze planten zijn erg vatbaar voor schimmelinfecties, dus probeer ze niet te breken door in de infuuslijn rond de basis van de plant te graven, leg liever een dikke laag mulch een of twee keer per jaar neer, bijvoorbeeld in de herfst en in het voorjaar, en laat ze ongemoeid. Proteas zijn houden niet van teveel voeding en hun gevoelige wortelsystemen zijn daarop aangepast aan zeer voedselarme grond en zullen worden gedood door sterke meststoffen en mest.


Vermeerderen:

Zaaien of stekkenWinterhard:

Ik verwacht niet dat de plant door een erg koude winter komt, maar met de nodige bescherming is vast wel veel te bereiken.Verkrijgbaarheid:

Deze planten zijn nergens te koop hier in Nederland en kan je het beste zelf kweken uit zaad.

Een goede zaadleverancier is Silverhill seeds in Zuid-Afrika


Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina