Moraea is een enorm geslacmorea alticolaht in de Iridaceae familie. De meeste van de meer dan 220 soorten Moraea komen voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, met meer dan 120 soorten afkomstig uit de Kaap-bloemenprovincie Zuid-Afrika. Sommige Moraea- soorten groeien in de zomer, maar de meeste zijn wintergroeiend en velen hebben paarse of gele bloemen die eruit zien als miniatuur baardeloze irissen. De meest winterharde Morae is de soort alticola.

In 2016 en 2017 hebben we een poging gedaan om Moraea alticola te kweken uit zaad. Deze soort staat bekend als de meest winterharde van het geslacht, helaas is het niet gelukt om de zaden te ontkiemen. Deze plant is nu te koop in Engeland een paar kwekerijen en we hebben de plant maar in Engeland besteld. Zodra de plant bij ons in de tuin staat zullen ook eigen foto`s worden gebruikt, maar die zijn dus op dit moment nog niet voorhanden. Een kennis van mij schreef dat deze plant bij hem in Vancouver volledig winterhard is, ik ga er dan vanuit dat het bij ons in Nederland dan ook het geval zal zijn.

Verzorging: Ik vermoed dat de plant het beste gedijd in zandgrond met een goede drainage met een plekje in de volle zon.


Vermeerderen: De plant kan worden vermeerderd d.m.v. zaaien of delen


Winterhard: Ik ga er vanuit dat deze plant volledig winterhard zal zijn bij ons in de tuin in Nederland.


Verkrijgbaarheid: Zaden kunt u kopen bij oa. Silverhill seeds in Zuid Afrika en bollen van deze plant zijn te koop in Engeland.


2018 update: Ik heb in Engeland twee planten gekocht van deze soort en ik merk dat ze heel erg langzaam groeien. Ik wil ze nu ook nog niet in de tuin planten omdat ze nog veel te klein zijn in mijn ogen. Hoogstwaarschijnlijk plant ik ze pas over twee jaar in de tuin.

Moraea huttonii

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina