ne, terwijl Zuid-Amerika en Australië veel gemeenschappelijke geslachten delen - dit geeft aan dat ze van Afrika gescheiden waren voordat ze van elkaar gescheiden waren.


In 2016 en 2017 heb ik de onderstaande soorten gekweekt uit zaad. Al deze soorten verdragen een beetje vorst. Ik ben reuze benieuwd of het mij lukt om deze soorten door de Nederlandse winter te krijgen, met of zonder bescherming.


protea aurea5.jpgProtea aurea: Dit is een struik of een kleine boom met een enkele stam die voorkomt in fynbos , meestal op koele, vochtige, zuidelijke hellingen. Het is endemisch voor de Kaapprovincies van Zuid-Afrika. De bloemhoofdjes zijn solitair en lijken op een shuttle wanneer ze open zijn. Fruit is een dicht behaarde noot. Twee ondersoorten worden herkend: subsp. aurea en subsp. potbergensis met de latere zeldzaam en beperkt tot de Potberg .Protea cynaroides5.jpgProtea cynaroides: Ik ga er vanuit dat deze soort niet winterhard is, maar ik heb hem gekweekt om zijn mooie bloemen. Want deze soort heeft de grootste bloemen van het geslacht Protea. Het is ook de nationale bloem van Zuid-Afrika.


protea grandiceps5.jpgProtea grandiceps: Protea grandiceps is een zeer langzaam groeiende struik die volle zon vereist in goed doorlatende, zure grond (pH 5-7), met matige watergift gedurende het hele jaar. Het kan tot 20 jaar of langer leven. Het is matig winterhard en verdraagt korte vorstperioden. Protea grandicepsis aangepast aan voedselarme bodem waar fosfor schaars is. Breng gematigde hoeveelheden organische mest aan om de gevoelige proteïnelaag aan te moedigen.Houd de grond vochtig tijdens het hete droge seizoen, door uw bed te mulchen met een laag van ongeveer 5 mm dik. De mulch houdt de wortels koel, houdt vocht in de grond en vermindert de groei van onkruid.


protea longifolia7.jpgProtea longifolia:  Is en groenblijvende fynbos-struik die ongeveer 0,5-1,5 m hoog en maximaal 2 m breed. De stelen zijn haarloos als ze volwassen zijn en de takken verspreiden zich en raken soms de grond.. Protea longifolia produceert sclerophylous, gebogen, grijs-groene bladeren, vaak met een draai, naar boven wijzend en heeft één, zichtbare, primaire bladader in elk blad. De bladeren zijn taps toelopend aan de basis, lineair tot lineair spatelvormig, 90-200 mm lang en 5-17 mm breed.
protea pruinosa12.jpgProtea pruinosa: Komt voor op 1800 tot 2100 meter hoogte. Moet opgewassen zijn tegen sneeuw. Rechtopgaande struik met leerachtig blad.
protea subvestita6.jpgProtea subvestita: Protea subvestita is een rechtopstaande, bossige, groenblijvende struik of kleine boom die 2-5 m hoog wordt, met een enkele stam van ongeveer 300 mm in diameter. Het heeft grijze haren op de stelen, maar ze zijn haarloos als ze volwassen zijn. De bladeren zijn bedekt met ruig tot wollig haar wanneer ze onvolwassen zijn en worden haarloos als ze volwassen zijn. De bladeren zijn elliptisch tot lancetvormig, ongeveer 50-110 mm lang en 15-35 mm breed, naar boven gebogen en taps toelopend aan de basis. Planten die op hogere hoogten groeien, vooral boven de sneeuwgrens, hebben bladeren die lange tijd harig blijven.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina