Watsonia is een geslacht in de Iridaceae familie en bestaat uit meer dan 50 soorten uit zuidelijk Afrika. Deze soorten zijn gecentreerd in de zuidwestelijke Kaap van Zuid-Afrika maar strekken zich uit noordwaarts naar Namaqua landen oostwaarts in de zomer tot regengebieden in het oosten van Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho. De soorten zijn afkomstig van een knol en zijn zowel wintergroen als meerjarig. Velen zijn vrij lang met en hebben zwaardvormige bladeren en bloeien meestal roze, felrood of oranje. Het zijn populaire tuinplanten in landen waar ze winterhard zijn en er zijn veel aantrekkelijke cultivars beschikbaar.


In 2016 en 2017 hebben de de onderstaande soorten gekweekt uit zaad. Als de plantjes groot genoeg zijn worden ze geplant in de tuin en mijn bevindingen worden dan vermeld op de site.

Watsonia borbonica ssp arderneiWatsonia borbonica ssp ardernei: Watsonia met witte bloemen, Watsonia Borbonica is taai en gemakkelijk te kweken, met een lange bloeiperiode. De plant blijft bloeien zolang de knollen niet te vol worden. De plant houdt van een plekje in de volle zon in goed gedraineerde, gecomposteerde grond.

Watsonia distansWatsonia distans: Deze Watsonia wordt ongeveer 60 cm hoog en is vrij zeldzaam in cultivatie. De bloemkleur is oranje en verder ontbreekt mij verdere informatie over deze plant.WWatsonia latifoliaatsonia latifolia: Deze Watsonia wordt 0.70 tot 1.50 meter hoog en deze plant is afkomstig van de hoger gelegen gebieden van Zuid-Afrika. De bloemkleur is rood.Watsonia lepidaWatsonia lepida: Deze Watsonia wordt 25 tot 65 cm hoog, de bloemkleur is roze tot paars en de plant groeit van nature op de Drakensberg.
Watsonia pillansiiWatsonia pillansii: Deze Watsonia wordt 0.5 tot 1 meter hoog en de bloemkleur is oranje tot rood.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina