Acacia obliquinervia acacia obliquinervia33244.jpg


Deze Acacia komt voor in de staten New South Wales en Victoria en groeit daar op hoogtes van 500 tot 1700 meter. De boom kan in zijn natuurlijke omgeving 15 meter hoog worden en groeit daar vaak op steile hellingen met zandsteen en graniet. Dit is één van de meest winterharde Acacia`s en heeft hier nog nooit winterschade gehad. Mijn ervaring is wel dat deze plant het niet goed doet voor een zuidmuur en beter geplant kan worden in de halfschaduw.

Acacia pataczekiiAcacia pataczekii.JPG


Acacia pataczekii wordt in Tasmanië ook ´Wally´s Wattle´ genoemd naar de Poolse boswachter Wolfgang (Wally) Pataczek, die deze plant in 1972 ontdekt heeft. Waarschijnlijk de meest winterharde Australische Acacia, die schijnt -18C hebben doorstaan in Portland (Amerika). Houdt in pot niet van de vaak hete grond in de zomer. Schijnt dat hij makkelijk te stekken is. Kan in zijn natuurlijke omgeving 7.5 tot 10.5 meter hoog worden.

Acacia rubida Acacia rubida


Deze Acacia heeft in zijn jeugdjaren een geveerd blad en ontwikkelt later, zoals bij de meeste Australische acacia’s, ongedeelde bladeren (phyllodiën). Dit zijn in feite verbrede bladstelen die de functie van het blad overnemen.  Op het moment van schrijven is deze plant bij ons ongeveer 7 meter hoog en bloeit elk jaar in maart tot mei. In de zomer van 2017 zat de boom voor het eerst vol met zaden.

Verzorging:

Acacia rubida, A. dealbata volle zon, Acacia pataczeckii, A.obliquinervia halfschaduw,

indien mogelijk een standplaats die de plant beschermt tegen de uitdrogende oostenwind, goede drainage.  


Stekken:

Het is mogelijk om Acacia te stekken, maar het schijnt niet makkelijk te zijn. Gebruik de nieuwe groei om te stekken.


Zaaien:

Koude stratificatie of een nacht weken in warm water kan de ontkieming verhogen. Zaden kunnen ontkiemen na 2 weken tot maar liefst 12 maanden. De drie genoemde Acacia soorten heb ik allemaal verkregen uit zaad. Lees hier een goed artikel over het zaaien van de Acacia


Winterhard:
Acacia pataczekii heeft -18C doorstaan (bron ‘Trees for all seasons’, Sean Hogan) en is naar verluid de meest winterharde Acacia uit Australië.


Acacia rubida heeft bewezen jarenlang winterhard te zijn in de Hortus van de VU Amsterdam


Acacia obliquinervia heeft -16C doorstaan in Australië (bron ‘Australian plants and their cultivation in Europe’). Het ging hierbij wel om volwassen acacia`s.


Verkrijgbaarheid:

Acacia pataczekii is voor zover ik weet niet te koop in Europa, zaden besteld u hier

Acacia rubida is te koop bij Pieter Zwijnenburg Jr in Boskoop en zaden bestelt u hier


Acacia obliquinervia is misschien te koop bij de Groeneprins en hij heeft meestal ook andere vorsttolerante Acacia soorten in het assortiment en zaden bestelt u hier


Andere soorten die het proberen waard zijn:

Acacia alpina, Acacia nanodealbata, Acacia dealbata ssp subalpina


Nog meer info vind u op de site: World Wide Wattle

Acacia (Fabaceae)0132 Acacia baileyana.jpg


Er bestaan ongeveer 1300 Acacia soorten, waarvan 1000 in Australië. De overige soorten komen voor in Afrika, Noord Amerika, Zuid Amerika en Azië. Sommige Acacia soorten hebben een blad zoals een Albizia (bijv. Acacia dealbata), en andere soorten hebben meer een blad zoals een Eucalyptus (Acacia pataczekii).In de volksmond wordt Acacia meestal mimosa genoemd maar om verwarring met het geslacht Mimosa te vermijden spreek ik het liefst over Acacia en daarmee bedoel ik dan niet Robinia pseudo-acacia die in de volksmond ook acacia genoemd wordt. Onthoud dat in het algemeen een Acacia minder winterhard is dan de Eucalyptus. Een erg beperkt groepje acacia`s is het proberen waard in Nederland en België.  Hierboven ziet u een schitterende Acacia baileyana in de EH Lohbrunner garden in Vancouver, Canada. Deze Acacia heeft hier heel wat jaren gestaan, maar is helaas is een koude winter doodgegaan.


acacia pataczekii 336.JPG acacia pataczekii 335.JPG acacia pataczekii 334.JPG acacia pataczekii 339.JPG acacia pataczekii 338.JPG acacia obliquinervia acacia obliquinervia1.JPG acacia obliquinervia6.JPG Acacia rubida bloemknoppen acacia obliquinervia acacia rubida stam acacia rubida seeds Acacia rubida in bloei

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina