Acacia dealbata var subalpacacia dealbata sublpinaina:

De subalpina is de meest winterharde variëteit van Acacia dealbata. Het is een snelgroeiende, groenblijvende kleine boom die je op een beschutte plek kan proberen. Als de plant eenmaal in bloei staat is deze bedekt met heldergeel, geurende bloemen in de late winter. Deze plant komt in Australië voor op hogere hoogtes van Brindabella Range,  Braidwood area, New South Wales en Australian Capital Terretory tot Mount Disappointment, noordoost Victoria.; verder op de Snowy Moutains. Gebruikelijk op besneeuwde bergen, groeit in hoog open bos, open bos, bos of lang bos, op bergruggen, steile en zachte hellingen, in geulen en in de buurt van beekjes. Er is vaak veel verwarring in de plantenwereld wat nu een dealbata is en wat is nu een dealbata var. subalpina is. Voor zover ik weet heeft de subalpina een blauwblad en de gewone dealbata meer een groenblad. Ik denk dat er meer kenmerken aan de plant zullen zijn om deze te kunnen identificeren, maar die zijn bij mij nog niet bekend.

Verzorging:

Volle zon, indien mogelijk een standplaats die de plant beschermt tegen de uitdrogende oostenwind, goede drainage.


Vermeerderen:

De plant is te vermeerderen uit stek, maar dat schijnt niet makkelijk te zijn. Zaaien is makkelijker.


Winterhard:
In de winter van 2016/2017 is de plant grotendeels afgestorven tot aan de grond. Alleen in de eerste 40 cm zit nog leven. Grotere planten hebben het in Nederland en Belgie wel overleefd, dus misschien was het gewoon pech omdat onze plant nog niet zo oud was. Ik ben wel van mening dat als je liever op zeker wilt spelen je beter de Acacia obliquinervia kan planten in tuin, want de onze plant heeft het niet eens doorgehad dat het winter is geweest.


Verkrijgbaarheid:
Deze plant is soms te koop in Engeland, beter en veel makkelijker is om de plant zelf te kweken uit zaad. Zaden kunt u bijvoorbeeld kopen bij Nindethana, Milligan Seeds of Ebay.


2018 Update:

De winter van 2017/2018 was toch veel te veel voor deze Acacia. De plant is tot de grond afgestorven, maar in het voorjaar wel weer uitgelopen vanuit de stam en grond.

acacia dealbata subalpina acacia dealbata subalpina acacia dealbata subalpina

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina