Acacia obliquinervia


Deze Acacia komt voor in de staten New South Wales en Victoria en groeit daar op hoogtes van 500 tot 1700 meter. De boom kan in zijn natuurlijke omgeving 15 meter hoog worden en groeit daar vaak op steile hellingen met zandsteen en graniet. Voor zover ik weet zijn planten niet in Nederland te koop, dus je zal hem zelf moeten zaaien. Zaden zijn o.a. te verkrijgen bij Nindethana in Australië en vast wel bij meer zaadleveranciers. Op de foto hiernaast staat onze Acacia obliquinervia afgebeeld  die op dat moment iets van zes jaar oud is. De plant stond eerst voor onze loods op het zuiden. Ik merkte dat veel blaadjes tijdens de zomer paars en daarna bruin kleurden en afvielen. Blijkbaar houdt deze plant niet van volle zon. Ik heb deze plant twee jaar geleden verpoot naar een plek op de halfschaduw en daar doet hij het stukken beter. In 2017 zit deze acacia voor het eerst vol met bloemknoppen. De bloei zal in het voorjaar van 2018 plaatsvinden.

Verzorging:

Deze plant houdt van een plek op de halfschaduw met goede drainage. Beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek wanneer de plant nog jong is.


Vermeerderen:

Zaaien is de beste manier om de plant te vermeerderen. De meeste soorten kiemen goed na koude stratificatie of een nacht weken in warm water kan de ontkieming verhogen. Zaden kunnen ontkiemen na 2 weken tot maar liefst 12 maanden. De drie genoemde Acacia soorten heb ik allemaal verkregen uit zaad. Lees hier een goed artikel over het zaaien van de Acacia


Winterhard:
In de winter van 2016/2017 kwamen wij erachter dat deze Acacia echt kei en kei winterhard is. Ondanks dat er deze winter een paar keer een gevoelstemperatuur van -20C, was er geen dood blaadjes te bespeuren na de winter en ook alle bloemknoppen zijn door de winter gekomen. Des te meer een teken dat deze Acacia uitermate geschikt is voor het klimaat in de Benelux.


Verkrijgbaarheid:

Deze acacia is een echte liefhebbersplant en die zult u niet aantreffen bij een intratuin. De beste en goedkoopste manier om aan planten te kopen is om deze zelf te kweken uit zaad. Meestal ben je maar iets van tien euro kwijt en met wat geluk haal je 10 tot 20 planten uit een zaadpakketje, zaden bestelt u bijvoorbeeld hier


2018 Update:

De winter van 2017/2018 was geen enkel probleem voor deze Acacia, zelfs de bloemknoppen kwamen ongeschonden door de winter en de plant stond schitterend in bloei in april.

Hiernaast ziet u de plant in bloei staan. Vlak voordat deze plant bloeide hebben we 5 ijs dagen gehad, met een koudste temperatuur van -10C met een gevoelstemperatuur van –20C door de harde wind. Dat deerde de plant totaal niet en deze plant heeft geen enkele schade opgelopen door 5 dagen onder nul.

acacia obliquinervia

Hiernaast ziet u stam van de Acacia obliquinervia. De stam heeft een bruin/ blauwige kleur. Ik vermoed dat de stam als de plant wordt ouder wordt, veel grover wordt.

acacia obliquinervia

Hiernaast ziet hoe dezelfde plant eruit zag als één jarige zaailing.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina