Acacia rubida acacia rubida


Deze Acacia komt voor in het noordoosten van de staat Victoria in Australië. De plant groeit in Australië, meestal uit tot een struik van ongeveer 5 meter hoog en in uitzonderlijke gevallen kan hij 13 meter hoog worden. De plant groeit daar op heuvelachtig terrein over een breed scala aan gronden. Deze soort was jarenlang goed winterhard in de hortus van de VU in Amsterdam, ik weet niet of hij er nu ook nog staat. Deze Acacia heeft in zijn jeugdjaren een geveerd blad en ontwikkelt later, zoals bij de meeste Australische acacia’s, ongedeelde bladeren (phyllodiën). Dit zijn in feite verbrede bladstelen die de functie van het blad overnemen. De Acacia rubida bloeide bij ons voor het eerst op 10 april 2015 en bloeide daarna ook in 2016 en 2017. In het jaar 2017 zat de plant vol met zaaddozen.

Verzorging:

Volle zon, indien mogelijk een standplaats die de plant beschermt tegen de uitdrogende oostenwind, goede drainage.


Vermeerderen:

Alhoewel het niet onmogelijk is om de Acacia te stekken is zaaien de manier. Vers Acacia rubida zaad heeft geen voorbehandeling nodig. Koude stratificatie of een nacht weken in warm water kan de ontkieming verhogen. Zaden kunnen ontkiemen na 2 weken tot maar liefst 12 maanden. Lees hier een goed artikel over het zaaien van de Acacia


Winterhard:
In de winter van 2016/2017 heeft de plant een beetje bladschade opgelopen. Zo her en der was er wat bruin blad. Maar de bloemknoppen hebben de winter overleefd en in april stond de rubida schitterend in bloei.


Verkrijgbaarheid:
Acacia rubida is te koop bij Pieter Zwijnenburg Jr in Boskoop en zaden bestelt u hier


2018 Update:

De winter van 2017/2018 was te doen voor deze Acacia. De plant had redelijk wat bruin blad, maar verder geen echte schade. De plant stond weer mooi te bloeien in het voorjaar.


Hiernaast ziet u dat de plant bloemknoppen heeft aangemaakt. Deze bloemknoppen worden in de zomer aangemaakt en het daaropvolgende jaar bloeit de plant dan in maart en april.

Hiernaast ziet u de bloemen van de Acacia rubida. Het is duidelijk te zien dat het blad van deze plant veel lijkt op die van de Eucalyptus.

Hiernaast ziet u de zaaddozen die de plant heeft aangemaakt na de bloei. Elke zaaddoos bevat ongeveer 10 zaden. De zaadddozen zijn eerst groen en kleuren daarna langzaam bruin.

Hiernaast ziet u stam van de Acacia rubida. De stam heeft een bruin/ rode kleur. Ik vermoed dat de stam als de plant wordt ouder wordt, veel grover wordt.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina