Minder bekende albizia soorten

Sinds 2009/2010 ben ik mij aan het verdiepen welke soorten nog meer een kans maken bij ons in de tuin. Er zijn wereldwijd zoveel verschillende Albizia soorten, maar er worden maar weinig verschillende soorten aangeboden bij kwekerijen. Normaal gesproken komt u de Albizia julibrissin ‘Boubri’, ‘Ernst Wilson’ en ‘Summer Chocolate’ tegen op een kwekerij. Terwijl de Albizia kalkora misschien nog wel veel meer vorst verdraagt  dan de vorige 3 soorten. Ook de Albizia coreana maakt zeker een kans in Nederland. Deze Albizia coreana is voor zover ik weet nog niet uitgeprobeerd en groeit op een hele koude plek in Zuid-Korea. In een paar arboretums in Amerika heeft hij al heel wat zware winters overleefd.  Zelfs de Albizia chinensis maakt hier een kans, deze komt uit China en groeit daar ook op koude plekken. De Albizia julibrissin ‘Evi`s Purple’ heeft in Ohio maar liefst –31C overleefd, dan kan je zeker spreken van winterhard.

Omdat de minder bekende soorten niet of haast niet worden aangeboden is de enigste manier om zaden te bestellen en ze zelf te zaaien. Ik hoop door de jaren heen deze pagina verder te kunnen uitbreiden met geschikte soorten en ik ga zelf ook proberen om zaad te bestellen van onbekende soorten en deze uit te testen op winterhardheid. De geschikte soorten vind u onderaan deze pagina. We hebben nu 4 albizia’s in de volle grond staan, 1 oudere boubri en één alba en twee exemplaren van de Albizia coreana.

Albizia chinensisherkomst China, provincie Yunnan, is hier net niet winterhard gebleken.Albizia coreanaKoreaanse selectie, moet volledig winterhard zijn, zeer zeldzaam. Komt alleen voor in het wild op Yudal Mountain in Mokpo (Zuid Korea).Albizia coriariaKomt voor op 850 -1700 m in Angola, Ivoorkust, Ethiopie, Kenia, Sudan,Tanzania, UgandaAlbizia julibrissin 'Shidare'.Treur Albizia, zeer zeldzaam (synoniem: pendula).


Albizia julibrissin ‘Pompadour’Franse rood bloeiende selectie, winterhard tot 25C op latere leeftijdAlbizia julibrissin var. albaVolgens internet geschikt voor zone 6B, puur witte bloemenAlbizia julibrissin var. boubriIs bij ons winterhard in de tuin, groeit breeduit.Albizia julibrissin var. ernest wilsonOngeveer zelfde als boubri, ’ernest wilson’ groeit meer in de hoogte.Albizia julibrissin var. roseaKomt uit Korea en Noord-China zou winterhard zijn tot -25C.Albizia julibrissin Durazz.Herkomst Korea (oud exemplaar staat in de Hortus Amsterdam)Albizia julibrissin ‘Evi’s Purple’Winterharde onbekende Chinese selectie, bloemen zijn volledig roze.

Is afkomstig van de ming pin hua mu kwekerij uit de Chinese provincie Henan.Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’In België staat een oud exemplaar aangeplant sinds 1984 en heeft -20c overleefd is goed winterhardAlbizia julibrissin ‘Tyrone’Lijkt op de ‘Summer Chocolate’, kan ook een synoniem zijn voor de

‘Evi`s Purple’. Heeft in Ohio -31C overleefd, is winterhard bevonden in Winconsin (zone 3b).Albizia kalkoraHerkomst India en Zuid-West China is winterhard gebleken bij ons in

de tuin.

Lijst met (winterharde?) albizias (USDA zone 7 of lager)         

   

                   

 


Lijst van zeer onbekende Chinese albizias die misschien winterhard zijn?

Albizia attopeuensis (Pierre) I.C.Nielsen

Albizia bracteata Dunn(蒙自合欢)  

Albizia calcarea Y.H.Huang

Albizia corniculata (Lour.) Druce

Albizia crassiramea Lace (白花合欢) (Forests; 500-1300 m. Guangxi, Yunnan [Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam].

Albizia duclouxii Gagnep (巧家合欢) (Forests; ca. 1000 m. Guizhou, Sichuan, NE Yunnan (Qiaojia)

Albizia falcataria (L.) Fosberg (zaden te koop bij www.agbina.ru)  

Albizia kalkora (Roxb.) Prain (山槐) komt voor in Azië tot op 2600 meter.

Albizia lebbeck (L.) Benth.(大葉合歡)

Albizia lucidior (Steud.) I.C.Nielsen(光叶合欢) komt voor op 600-1900 m. Guangxi, Guizhou, Taiwan, Yunnan [S to SE Asia].

Albizia mollis (Albizia mollis is GEEN geaccepteerde naam en moet een synoniem zijn, (毛叶合欢)  groeit op 1500-2500 m. Guizhou, Xizang, Yunnan [India, Nepal].

Albizia odoratissima (L.f.) Benth. (香合欢) synoniem is mimosa odoratissima (zaden te koop bij www.agbina.ru)

Albizia procera (Roxb.) Benth. (黄豆树) (andere naam = Tall Albizia) zaadverkrijgbaar bij B&T World Seeds

Albizia sherriffii Baker f. (藏合欢) 1200-1900 m. Xizang, Yunnan [Bhutan, India, Myanmar].

Albizia simeonis Harms (chinese naam is 滇合欢)

 

 

 

Verzorging van de Albizia:

Doet het goed in de volle zon. Niet bemesten. Aanbevolen is arme grond, maar doet het hier heel goed op zware rijke grond. Houdt van een goede drainage. Eventueel snoeien in het voorjaar wanneer hij uitloopt. Als je de onderste takken van een ‘Boubri’ snoeit, groeit hij meer in de hoogte. Voor een grotere stam diameter is het belangrijk om de onderste takken niet te snoeien de eerste jaren.


Stekken:

Het vermeerderen van de Albizia uit wortelstek, hoe dit moet leest u hier


Zaaien:

Mijn manier is als volgt: knip de zaden in met een schaartje of nagelknippertje. Laat dan de zaden voor 1 nacht weken in lauw water, totdat de zaden opzwellen. Zaai de zaden in een zaaikasje met bodemverwarming. Zet de bodemtermperatuur op een temperatuur van 25C of 30C, en de zaden kunnen zelfs ontkiemen binnen 24 uur. De onkiemde zaden kan je voorzichtig oppotten. Met de Albizia coreana had ik een ontkiemingpercentage van meer dan 90% op deze manier.


Winterhard:

Albizia julibrissin var. boubri is bij ons winterhard.


Albizia julibrissin var. ernest wilson heb ik niet, maar zal ongetwijfeld ook winterhard zijn.


Albizia julibrissin var. alba heb ik nog niet uit kunnen testen, staat in pot.


Albizia julibrissin ‘Evi`s Purple’ was net niet winterhard, maar dat kan ook aan de slechte kwaliteit van de plant liggen. Toen ik de plant uit de tuin heb gespit, had de plant  maar 1 kale wortel.


Albizia chinensis is net niet winterhard gebleken (misschien wel in het westen?)


Albizia kalkora is winterhard.


Albizia coreana heeft soms wat dood hout na de winter, maar lijkt winterhard en is een krachtige groeier.Verkrijgbaarheid:

De Groeneprins, Rein en Mark Bulk, Henny Kolster, Esveld (NEDERLAND)

Aqua Botanica, Hulsdonk (BELGIË)Update:

Sinds niet al te lange tijd is er eenAlbizia julibirisin 'Shidare' synoniem 'Ishii Weeping' nieuwe Albizia in omloop in Nederland en Belgie. De naam is Albizia julibirisin 'Shidare'. Het is een hele bijzondere treur Albizia. Ik vermoed dat de winterhardheid gelijk zal zijn aan die van de ‘ernest wilson’ en ‘boubri’. Een beperkt aan kwekerijen verkoopt op dit moment deze bijzondere treur Albizia. De eerste treurvorm van de julibrissin is afkomstig van de Ishii nursery in Japan en is in omloop gebacht onder de naam Albizia julibrissin ‘Ishii Weeping’. De foto hiernaast is een ‘Ishii Weeping’ en deze staat in het JC Raulston arboretum in Amerika.

Albizia julibrissin 'summer chocolate' Albizia falcata Albizia saman

Wat is nu een albizia kalkora en wat is nu een Albizia chinensis?

albizia kalkora, chinensis, boubri Ik krijg soms e-mails met de vraag of men nu een Albizia chinensis of Albizia kalkora in de tuin heeft staan. Ik heb een foto gemaakt van het blad van de Albizia julibrissin, Albizia kalkora en Albizia chinensis. Op deze foto kunt u duidelijk zien dat de Albizia chinensis het grootste blad heeft en daarna de Albizia kalkora en dan pas de jAlbizia julibrissin.


Albizia lebbeck Albizia niopoides Albizia lophantha Albizia julibrissin var. alba Albizia julibrissin 'Ishii weeping' Albizia coreana Albizia julibrissin var boubri albizia kalkora flowers

Foto links: hier ziet u een foto van een bloem van de Albizia julibrissin var boubri en daarnaast de bloem van de Albizia kalkora.

Albizia (Fabaceae)

De Albizia is voor ons een van de mooiste exoten. Het is een exotische boom die bijna overal ter wereld voorkomt, o.a. in Afrika, Australië, Azië, Zuid-Amerika en rondom de Middellandse zee. De Nederlandse naam is ‘Perzische slaapboom’ dit omdat de bladeren s' nachts of met een storm in de slaapstand gaan en overdag weer opengaan. De Albizia behoort tot de Fabaceae familie en tot de subfamilie Mimosaceae waaronder ook weer de Acacia en de Mimosa valt.


albizia julibrissin boubri (2).jpg

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina