Alstroemeria (Alstroemeriaceae)

Dit geslacht telt ongeveer 50 soorten waarvan de meeste thuishoren in Zuid- en Midden-Amerika. Alstroemeria is afkomstig uit de koele berggebieden van Brazilië, Peru en Chili. De bloem is genoemd naar de Zweedse rechtsgeleerde en onderzoeker Clas Alstroemer (1736-1794), die de bloem in Chili ontdekte. Hij was een leerling van Linnaeus. Deze plant komt hoog in de bergen voor in de Andes, maar ook in de woestijn langs de Pacific kustlijn en in het regenwoud van Brazilië. Ze stellen dus niet allemaal de zelfde eisen.


Verzorging:

Alstroemia kan in de halfschaduw of zon geplaatst worden, in beide situaties zullen ze het goed doen. Laat rondom de planten 50 cm vrij, zo kunnen ze zich rustig verspreiden. De plant heeft in rijke grond geen extra voeding nodig en wanneer hij geplaatst is in arme zandgrond dan kan je time-released voeding geven. Hij kan ongeveer 1 week temperaturen aan van –10C graden. U kunt hem altijd beschermen met stro of dennenschors, zo zal hij de winter beter doorkomen.


Vermeerderen:
Uitlopers / wortelstokken, scheuren delen in het voorjaar.


Zaaien:

Hier vind u uitgebreide informatie over het zaaien van de Alstroemeria link.


Winterhard:

Je koop een Alstroemeria voor een prijs van een bosje bloemen en met wat geluk kan de plant meerdere jaren overleven in de tuin.


Verkrijgbaarheid:

Alstroemeria`s zijn overal wel te koop.


Update:

2011

De Alstroemia is in april 2011 op verschillende plekken weer uit de grond geschoten, goed winterhard dus.

2013

In januari 2013 is de Alstroemeria door de milde winter weer uit de grond geschoten. Helaas werd het toch nog erg koud eind januari en is de nieuwe groei bovengronds bevroren. Ik vraag mij af of de wortels het overleefd hebben en de plant weer boven komt in 2014.Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina