Arbutus unedo 'compacta'Arbutus unedo (Ericaceae)

De aarbeienboom kent zijn herkomst uit het Middellandse Zeegebied. Het is een groenblijvende boom of struik die 5 tot 10 meter hoog kan worden. De bloemen groeien in 5 cm lange en brede, hangende trossen aan het einde van de takken. De bloemen zijn groenachtig of wit tot roze van kleur, 9 mm lang en klokvormig met teruggekromde kroonslippen en een 1,5 mm lange kelk. De aardbeiboom bloeit van oktober tot maart. De tot 2 cm grote vruchten hebben een harde knobbelige schil. De vrucht rijpt van geel naar roodbruin. Het vruchtvlees is geel van kleur en smaakt zurig en is weinig aromatisch. Men kan er goed jam van maken en in Portugal maakt men er wijn van. De boom is volledig winterhard bij ons, maar heeft soms wel wat bladschade na een koude winter. Helaas heb ik nog nooit vruchten aan de plant kunnen krijgen, maar ook zonder vruchten is het een schitterende exoot voor in de tuin. We hebben de soorten Arbutus unedo compacta in de tuin en deze soort blijft wat kleiner.


Verzorging:

Volle zon, vruchtbare goed gedraineerde bodem met een neutrale of lichtzure ph en als het kan een beschutte standplaats tegen de koude oostenwind.


Stekken:

Halfverhoute stek van 10 cm lang, genomen in het vroege tot late najaar zullen wortelen in een onverwarmde kas. Stekken genomen in de late winter tot het vroege voorjaar zijn bodemverwarming nodig en een hoge luchtvochtigheid. Een slagingspercentage van 90% is mogelijk binnen 8 weken. Behandel stekken met 8000 Iba talc.  Een goed zaaimedium is 30% turf en 70% scherpzand.


Zaaien:

Vers zaad kan direct gezaaid worden en zaad wat oud is moet men eerst vijf tot zes dagen weken in water volgens informatie op het internet. Oppervlakkig zaaien.


Winterhard:

Onze plant is volledig winterhard


Verkrijgbaarheid:

Wij hebben onze Arbutus unedo ‘Compacta’ gekocht bij kwekerij Arborealis


Update


2010-2011

De Arbutus unedo ‘Compacta’ heeft de winter van 2010/2011 overleefd. Helaas had hij wel veel bladschade maar in april is hij alweer flink aan het groeien.


2011-2012 en 2012 - 2013

Elke winter heeft de plant een beetje bladschade maar dat is het vermelden haast niet waard. Helaas tot heden nog geen rijpe vruchten aan de plant gehad.


Update 15-11-2017

De aarbeienboom staat nog steeds bij ons in de tuin en heeft het prima naar zijn zin, helaas hebben wij nog steeds geen vruchten aan de boom gehad.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina