AAthrotaxis cupressoides (klik voor vergroting)throtaxis cupressoides (Cupressaceae)


Dit lid van de cipres familie is endemisch in West-Tasmanië. De conifeer wordt in zijn natuurlijke omgeving ongeveer 15 meter hoog bij 6 meter breed. Verder groeit deze cipres maar 12 mm in diameter per jaar en komt in Tasmanië voor boven de (Eucalyptus) boomgrens en groeit daar op 700 tot 1300 meter hoogte. In Tasmanië vind je nog exemplaren van meer dan duizend jaar oud en deze bossen zouden zich perfect lenen voor een film als ‘Jurrasic Park’ die in Amerika in ‘The Florida EvergAthrotaxis cupressoides nog in potlades’ is opgenomen, maar West-Tasmanië, zou zich daar beter voor lenen. Het is mij niet bekend of deze cipres ook in Botanische tuinen staat in Europa, een kennis van mij in Engeland had een twee meter hoog exemplaar in zijn tuin staan in de buurt van Liverpool. Ik heb in de tuin staan en deze komt tot nu aan toe probleemloos door elke winter heen.


  Verzorging:

Groeit  van nature in de buurt van water, dus houdt van vochtige grond. Een plek in op de volle zon is waarschijnlijk niet noodzakelijk en halfschaduw is beter.


Stekken:

Zaaien schijnt lastig te zijn en stekken is een betere manier om de plant te vermeerderen.


De Athrotaxis staat nu in de tuin in 2017Zaaien:

Schijnt erg lastig te zijn en mij is het nog nooit geluk om de plant te vermeerderen uit zaad.


Winterhard:

-12C, misschien meer, in ieder geval is het raadzaam om de plant te beschermen in een koude winter met vliesdoek en een mulchlaag rondom de voet van de plant.


Verkrijgbaarheid:

Huldonk en oa. Burncoose nurseries in Engeland


Update:

Athrotaxis selaginoides schijnt beter winterhard te zijn dan A. Cupressoides.Meer informatie: Australia National Botanic Gardens (ANBG), Conifers.org, Conifersociety.org
Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina