AAthrotaxis cupressoides (klik voor vergroting)throtaxis cupressoides (Cupressaceae)


Dit lid van de cipres familie is endemisch in West-Tasmanië. De conifeer wordt in zijn natuurlijke omgeving ongeveer 15 meter hoog bij 6 meter breed. Verder groeien deze cipressen maar 12 mm in diameter per jaar en komt in Tasmanië voor boven de (Eucalyptus) boomgrens en groeit daar op 700 tot 1300 meter hoogte. In Tasmanië vind je nog exemplaren van meer dan duizend jaar oud en deze bossen zouden zich perfect lenen voor een film als ‘Jurrasic Park’ die in Amerika in ‘The Florida Everglades’ is opgenomen, maar West-Tasmanië, zou zich daar beter voor lenen. Het is mij niet bekend of deze cipres ook in Botanische tuinen staat in Europa, een kennis van mij in Engeland had een twee meter hoog exemplaar in zijn tuin staan in de buurt van Liverpool. Ik heb een kleine plant in pot staan en het lijkt mij verstandig om deze eerst een paar jaar op te kweken in pot voordat ik hem in de tuin plant.


athrotaxis cupressoides222.jpgVerzorging:

Groeit  van nature in de buurt van water, dus houdt van vochtige grond. Een plek in op de volle zon is waarschijnlijk niet noodzakelijk en halfschaduw is beter.


Stekken:

Zaaien schijnt lastig te zijn en stekken is een betere manier om de plant te vermeerderen.


Zaaien:

Schijnt erg lastig te zijn en mij is het nog nooit geluk om de plant te vermeerderen uit zaad.


Winterhard:

-12C, misschien meer. In ieder geval is het raadzaam om de plant te beschermen in een koude winter met vliesdoek en een mulchlaag rondom de voet van de plant.


Verkrijgbaarheid:

Huldonk en oa. Burncoose nurseries in Engeland


2018 Update:

De winter van 2017/2018 geen enkel probleem voor deze plant, maar de zomer wel. De plant is tijdens de hete zomer die wij hebben gehad uitgedroogd en geheel bruin geworden. Water geven in de zomer is essentieel, vooral op zandgrond.


Meer informatie:


Australia National Botanic Gardens (ANBG)

Conifers.org

Conifersociety.org

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina