Baeckea gunniana (Myrtaceae) Baeckea gunniana


Dit lid van de Myrtaceae familie groeit in Australië in de subalpen en alpen en wordt over het algemeen gevonden in heide landschappen en moerassen. Deze plant groeit vaak in vochtige condities in de buurt van water. De plant heeft in mijn ogen veel weg van de Leptospermum, maar is in alle opzichten kleiner. Baeckea gunniana wordt een kleine struik van 0,5 tot 1 meter hoog en 2 meter breed. De plant heeft erg kleine blaadjes van 2-4 mm lang en 0,6-0,8 mm breed. De bloemkleur is wit en hebben een diameter van 4-5 mm. In warme klimaten verlangt deze plant naar extra water in de zomer, maar dat zal bij ons in Nederland niet nodig zijn.Baeckea gunnianaVerzorging:

Vochtige grond, kan ook prima in een rotstuin.Stekken:

Baeckea gunniana kan vegetatief worden vermeerderd uit stek. Gebruik semi-verharde nieuwe groei, het gebruik van groeihormoon wordt aanbevolen.Zaaien:

Het zaad moet oppervlakkig worden gezaaid in een kasje in het voor of najaar. Zorg dat de zaaigrond vochtig blijft tot kieming plaatsvindt (bog methode). Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn,  verspeen de zaailingen naar afzonderlijke potten.Winterhard:

Ik vermoed dat deze plant zonder bescherming volledig winterhard is in Nederland en België.Verkrijgbaarheid:

Nog niet verkrijgbaar in Europa, maar daar komt zeker verandering in.2018 Update:

Baeckea gunniana staat sinds de zomer van 2015 in de tuin bij ons in Schoonebeek. De plant staat in 2018 nog steeds in de tuin en heeft geen problemen gehad met de winter en zomer.


Meer informatie:


Australia National Botanic Gardens (ANBG)

North Queensland Plants

Tasmanianplants.wordpress

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina