Phyllostachys bissetii

Dit is de meest winterharde bamboe die er is. Deze bamboe is vernoemd naar zijn Amerikaanse ontdekker David Bisset. Dit is voor mij de perfecte bamboe om een volle haag mee te creëren. Hij is zeer winterhard, heeft tot nou aan toe in de winter nauwelijks schade opgelopen. Wordt ongeveer 6 meter hoog. Hij heeft diep groene stengels en de stengels staan redelijk dicht op elkaar. Bij ons staat hij gedeeltelijk tussen de loods en ons huis. Ondanks dat hij niet zo veel zon krijgt, maakt hij elk jaar zeer veel nieuwe scheuten aan. Wanneer de bissetii te vol wordt kunt u hem het beste snoeien. Snoei uitsluitend de oude stengels en stengels die afsterven. Zo heeft u elk jaar een vernieuwd bamboe bosje. U kunt de bamboe het beste snoeien wanneer de nieuwe scheuten blad hebben aangemaakt, of in de winter.


Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis'

Deze bamboe lijkt veel op de bissetii, maar maakt elke jaar bij ons minder scheuten aan, maar de scheuten zijn wel dikker en worden hoger dan de bissetii, ook groeien de stengels van de spectabilis zig-zaggend. De stengels hebben een diep gele kleur, met een groene verticale streep. Het is een sterk robuuste bamboe die ook tegen enige droogte kan. Sommige scheuten bij ons hebben nu een hoogte bereikt van 5.5 meter. Hij is goed geschikt om als haag te dienen, en ook als solitair is hij geschikt. Persoonlijk vind ik hem minder vol dan de bissetii, en zal ik als haag eerder de bissetii aanbevelen. De spectabilis is goed winterhard (tot ongeveer  -25c).


Phyllostachys aureosulcata

Phyllostachys aureosulcata is afkomstig uit de provincie Chekiang in China en groeit uit tot een 5-7 m hoge bamboe met groengele tot gele stengels tot 2,5 cm dik. Jonge stengels zijn onder de knopen wit berijpt en hebben een enigszins ruwe structuur. Later verbleken ze. De kleine bladeren zijn medium groen gekleurd, 6 tot 12 cm lang en 1 tot 1,5 cm breed. We hebben van deze variëteit 3 planten, die afkomstig zijn van de groene prins uit de volle grond. We hadden namelijk nog een stuk vrij voor de loods op het zuiden, wat we graag snel vol wilden hebben. Vandaag dat we gekozen hebben om er 3 planten neer te zetten van deze grootte.


Semiarundinaria fastuosa

Een iets minder winterharde bamboe, die vrij hoog kan worden (8 meter). De scheut ontwikkelingen lopen elk jaar iets achter op de phyllostachys bamboes. De semiarundinaia ontwikkeld kaarsrechte halmen. Hij is ook voornamelijk geliefd om zijn schutblad dat in de zomer altijd nog een tijdje blijft zitten, en zeer decoratief is. Omdat deze bamboe zo compact is, is hij uitermate geschikt al solitair.Verzorging:

In het voorjaar en zomer: organische mest (npk 10.4.6 of 5.3.2.) en in de zomer royaal water geven. Snoeien in de winter, lavameel voor sterke stengels. Mulch laag aanbrengen rondom de voet van de bamboe.


Vermeerderen:
Informatie over het vermeerderen van bamboe vindt u hier.


Winterhard:

Alle bamboe soorten die wij in de tuin hebben zijn volledig winterhard.


Verkrijgbaarheid:

Oa. bij de Groeneprins in Steenwijkerwold.


Update:

In het najaar van 2013 heb ik alle bamboe soorten uit de tuin gehaald i.v.m. ruimtegebrek in de tuin, en we zo de kans krijgen om weer nieuwe planten uit te planten.
Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina