Berberis darwinii

Berberis darwiniiBerberis darwinii (Berberidaceae)


Deze Chileense Berberis is vernoemd naar ‘Darwin’. Volgens het internet zou deze plant winterhard zijn tot –15C, maar heeft hier al lagere temperaturen doorstaan. Op 13 maart 2010 heb ik 1 exemplaar aangeplant. De bloei vindt plaats in april-mei en overtreft  met haar prachtige oranjekleur vele andere zuurbes soorten, de bloemetjes hebben een diameter van 10 mm. De hoogte van Berberis darwinii bedraagt uiteindelijk circa vier meter. Berberis darwinii heeft een klein wintergroen blad met aan de top van ieder blad drie naalden, de blaadjes zijn 1-3 cm lang and 5-15 mm breed. Berberis darwinii staat graag op een zonnige plek maar kan ook uitstekend in de halfschaduw staan. De plant produceert eetbare vruchten met een diameter van 6-7 mm, die moeilijk te plukken zijn i.v.m. de doorns aan de struik.Foto boven: de bloemen van onze Berberis darwinii

Foto boven:de eetbare bessen van de Berberis darwinii

berberis darwinii

Verzorging:

Volle zon,


Vermeerderen:
Halfverhoute stek met hiel in het midden of aan het einde van de zomer, behandeld met een groeihormoon onder mist. Na vier tot tien weken zal 80 tot 90% geworteld zijn.


Verhoute stek van 10 tot 15 cm lang in het midden of aan het einde van de winter.


Zaaien:

Berberis darwinii kan ook verkregen worden uit zaad. De zaden zijn koude stratificatie nodig en de ontkieming zal plaatsvinden over meerdere jaren.


Winterhard:

Berberis darwinii is volledig winterhard en heeft geen enkele vorm van bescherming nodig.


Verkrijgbaarheid:

H.Kolster, Esveld en Rein en Mark Bulk


Update:

Berberis darwinii wordt in Australië beschouwd als onkruid en staat ook vermeld op de site Weeds of Australie. Berberis darwinii is gelijk aan Berberis thunbergii en Berberis floribunda.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina