Brachyglottis (Asteraceae)


Brachyglottis was vroeger beter bekend als Senecio. Brachyglottis is een geslacht van bloeiende planten uit de Asteraceae die inheems zijn in Nieuw Zeeland en Tasmanië. Brachyglottis sunshine3344..JPGDe Brachyglottis is nauw verwant aan Olearia. De bloeiperiode is van juni tot augustus en hij bloeit met gele bloemen. Wij hebben de Brachyglottis ‘Sunshine’ in de tuin en die wordt 50 tot 70 cm hoog en 70 tot 100 cm breed. De soort De ‘Sunshine’ heeft bij ons nooit veel schade na de winter en is goed winterhard.

Een andere soort Brachyglottis monroi. Die is in alle opzichten kleiner dan de ‘Sunshine’ en is winterhard in Canada en in de UK. Dus misschien bij ons ook wel?  


Hier vind u een overzicht van Brachyglottis soorten uit Nieuw Zeeland. Dan krijgt u een idee wat voor soorten voorkomen in Nieuw Zeeland.


Verzorging:

Zon of een plekje in de halfschaduw, goed gedraineerde grond, beschermen tegen de uitdrogende oostenwind.


Stekken:

Door middel van half verhoute stekken in de zomer.


Zaaien:

Oppervlakkig zaaien


Winterhard:

Brachyglottis `Sunshine` is bij ons goed winterhard en heeft nooit schade. Als het langdurig koud blijft, dek ik de plant af vliesdoek of dekzijl.


Verkrijgbaarheid:

Brachylgottis ‘Sunshine’ is goed verkrijgbaar in Nederland, u kunt hem oa. kopen bij de volgende kwekerijen: Esveld, Rein en Mark Bulk, Aqua Botanica


Update:

In het voorjaar van 2014 heb ik Brachyglottis rotudifolia aangeplant. Waarschijnlijk heeft de plant veel te droog gestaan want hij is in dezelfde zomer doodgegaan.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina