Bursaria spinosa (Pittosporaceae) Bursaria spinosa  (klik voor vergroting)


Deze struik tot kleine boom behoort tot de Pittosporum familie en is endemisch in de oostelijke en zuidelijke helft van Australië.

Deze plant kan 1 tot 12 meter hoog worden en heeft gladde takken die soms stekels hebben, maar lang niet zo erg als bijvoorbeeld de berberis. In Australië kan de plant 25 tot 60 jaar oud worden.

In de zomer zit de plant vol met witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden door de tuin en veel vlinders en motten aantrekken. Bursaria is afgeleid van het Griekse woord ‘bursa’, dat betekent een zak of tas-achtige structuur. Deze Latijnse benaming is zeker van toepassing gezien de vele tas-achtige zaad capsules die prominent worden weergegeven vanaf de late zomer. ‘Spinosa’ verwijst naar de stekelige / doornige aard van de meest voorkomende ondersoort, namelijk Bursaria spinosa var. Spinosa.


Verzorging:

Deze plant stelt weinig eisen, ik zou persoonlijk wel zorgen voor een goede drainage en een standplaats op de volle zon.Bursaria spinosa (klik voor vergroting)Stekken:

Halfverhoute stekken van 10 cm lang, genomen van de nieuwe groei van het seizoen.Zaaien:

Verse zaden met koude stratificatie (+4C voor 3-4 weken) geeft goede resultaten, het kan ongeveer 4-6 weken duren voordat de zaadjes ontkiemen.Winterhard:

-8C tot -16C, sommige planten waren in Engeland onbeschadigd na een temperatuur van -14C. Winterhardheid kan je bij deze plant aflezen aan het blad, des te kleiner het blad des te meer vorst de soort verdraagt.Verkrijgbaarheid:

Hulsdonk, misschien Rein en Mark Bulk?2018 Update:

Deze plant staat sinds de zomer van 2015 bij ons in de tuin. Wij hebben twee exemplaren in de tuin en die zijn allebei met minmale schade door de winter gekomen.


Meer informatie:

Australian National Botanic Gardens  (ANBG)

Australian Native Plant Society (ANPS)

Australian Plant Society Tasmania

Wikipedia

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina