Verzorging:callistemon pallidus

Beschut planten, volle zon en niet te nat in de winter. Oudere exemplaren hebben de grootste kans om de winter goed door te komen (> 3 jaar en ouder). Planten in licht zure tot zuregrond aangevuld met potgrond, compost en eventueel bladaarde. Ik heb de border afgedekt met gemalen boomschors, zo droogt de grond minder snel uit, en remt het de onkruidgroei, ook wordt de grond hier iets zuurder van.


Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

Callistemon pallidus is naar mijn mening niet winterhard genoeg voor het oosten van het land. Meer kans heeft de plant in een stadstuin aan de kust.


Verkrijgbaarheid:

Wij hebben de plant in het verleden gekocht bij kwekerij Pieter Zwijnenburg Jr. Zaden zijn te koop bij Nindethana


Update

Ik vind de Callistemon pallidus een schitterende plant, maar zelfs met winterbescherming lukt het mij niet meer om de plant goed door de winter te krijgen, dus heb ik maar uit de tuin gehaald. De plant heeft meer kans van slagen of aan de kust of in een stadstuin.

Terug naar callistemon pagina

Callistemon pallidus


Deze matig winterharde Callistemon is afkomstig uit de staten Queensland, New South Wales, Victoria en Tasmanië. Hij wordt in Australië 5 meter hoog maar blijft hier waarschijnlijk kleiner. De bladeren zijn 3 to 7 cm lang en 9 to 15 mm breed en 

de bloemkleur is geel. Helaas heeft onze plant veel bladschade opgelopen in de winter van 08/09. De winter van 09/10 was teveel voor hem. De stam was gespleten en het blad was geheel bruin geworden. Ik hem alweer een nieuw exemplaar aangeplant in het voorjaar van 2010. Ik vermoed dat er nogal wat verschil zit in de winterhardheid, ook omdat hij op meerdere plekken in Australië en Tasmanië groeit.

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina