Verzorging:callistemon pallidus

Beschut planten, volle zon en niet te nat in de winter. Oudere exemplaren hebben de grootste kans om de winter goed door te komen (> 3 jaar en ouder). Eventueel snoeien na de bloei, langdurige mest geven na de bloei met spoorelementen (indien op arme grond). Planten in licht zure tot zuregrond aangevuld met potgrond, compost en eventueel bladaarde. Ik heb de border afgedekt met gemalen boomschors, zo droogt de grond minder snel uit, en remt het de onkruidgroei, ook wordt de grond hier iets zuurder van.


Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

Callistemon pallidus is naar mijn mening niet winterhard genoeg voor het oosten van het land. Meer kans heeft u als u in een stadstuin, of misschien aan de kust.


Verkrijgbaarheid:

Wij hebben de plant in het verleden gekocht bij kwekerij Pieter Zwijnenburg Jr. Zaden zijn te koop bij Nindethana


Update

Ik vind de Callistemon pallidus echt een schitterende plant, maar zelfs met winterbescherming lukt het mij niet meer om de plant goed door de winter te krijgen, dus heb ik maar uit de tuin gehaald. De plant heeft meer kans van slagen of aan de kust of in een stadstuin.

Terug naar callistemon pagina

Callistemon pallidus


Redelijk winterharde Callistemon. Is afkomstig uit de staten Queensland, New South Wales, Victoria en Tasmanië. Hij wordt in Australië 5 meter hoog maar blijft hier waarschijnlijk kleiner. De bladeren zijn  3 to 7 cm lang en9 to 15 mmbreed. De bloemkleur is geel. Is matig winterhard te noemen. De pallidus heeft veel bladschade opgelopen in de winter van 08/09. De winter van 09/10 was teveel voor hem. De stam was gespleten en het blad was geheel bruin geworden. Ik hem alweer een nieuw exemplaar aangeplant in het voorjaar van 2010. Ik vermoed dat er nogal wat verschil zit in de winterhardheid, ook omdat hij op meerdere plekken in Australië en Tasmanië groeit.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina