Callistemon pityoides


Deze bladhoudende struik groeit van nature op hoogtes van 600 tot 2000 meter in Australië. De plant is inheems in de staten New South Wales, Queensland en Victoria.  In New South Wales groeit hij in de Snowy Mountains region en de hogere Blue Mountains, in Victoria in de Noord-Oostelijke Alpen. In Queensland komt hij voor in de buurt van de Racecourse Creek ten noord oosten van Wallangarra. Doet het goed in natte gebieden en is opgewassen tegen slechte drainage en kan tegen permanent vochtige grond. Helaas wordt deze plant zelden aangeboden bij tuincentra. Waar ze wel vaak de niet winterharde citrinus of linearis aanbieden. De grotere vormen breiden zich uit tot 2 meter. De bladeren zijn smal en scherp, ze zijn 1,5 tot 2,5 cm lang en 3 mm breed. Hij bloeit met helder gele bloemen en het is de meest winterharde Callistemon. Vroeger werd deze soort  verkeerd benoemd als Callistemon sieberi, nu zijn er 2 soorten.
Foto rechts:  Callistemon pityoides 'Kosciuszko Princess', deze plant hebben wij gekocht bij de Amerikaanse kwekerij Cistus.com. Deze Callistemon pityoides is door Sean Hogan verzameld op Mount kosciuszko in Australië.


Terug naar callistemon pagina

Verzorging:

Kan in de zon maar bloeit bij ons ook in de halfschaduw. Houdt van vochtige grond, maar dat is niet essentieel. De dwergsoorten van de pityoides verdragen meer vorst dan niet dwergsoorten.


Stekken:

Neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

Zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

Grond afdekken met gemalen dennenschors of stro. Eventueel inpakken met een paar lagen vliesdoek bij langdurige vorst. Gebruik rustig een dikke laag dennenschors, belangrijk is dat de grond niet te diep bevriest. Deze plant heeft bij ons nog nooit winterschade gehad en heeft in Limburg enkele nachten –20c overleefd. Hou er rekening mee dat een eenjarige zaailing of gewortelde stek niet zo winterhard is als een ouder exemplaar. Experimenteel zou je hem vroeg in het voorjaar na 1 jaar kunnen planten, maar beter is om dit te doen als hij 3 tot 5 jaar oud is.


Verkrijgbaarheid:

Callistemon pityoides is oa. verkrijgbaar bij Rein en Mark Bulk en Esveld.

Zaden zijn te koop bij Nindethana


Update:

Callistemon pityoides is de hardste Callistemon die er is, en in 2012 zijn al onze Callistemon pityoides planten zonder schade door de winter gekomen. Wij hebben nu verschillende pityoides soorten in de tuin staan:


Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina