Callistemon pityoides

Groeit van nature op hoogtes van 600 tot 2000 meter in Australië. Hij is inheems in de staten New South Wales, Queensland en Victoria.  In New South Wales groeit hij in de Snowy Mountains region en de hogere Blue Mountains, in Victoria in de Noord-Oostelijke Alpen. In Queensland komt hij voor in de buurt van de Racecourse Creek ten noord oosten van Wallangarra. Doet het goed in natte gebieden, is opgewassen tegen slechte drainage en kan tegen permanent vochtige grond. Wordt zelden aangeboden. De grotere vormen breiden zich uit tot 2 meter. De bladeren zijn smal en scherp, ze zijn 1,5 tot 2,5 cm lang en 3 mm breed. Hij bloeit met helder gele bloemen en krijgt USDA zone 7a toegewezen. Werd vroeger verkeerd benoemd als Callistemon sieberi, nu zijn er 2 soorten.

Terug naar callistemon pagina

Callistemon pityoides bij ons in de tuin in Schoonebeek

Onze Callistemon pityoides staat schitterend in bloei. Deze plant heb ik zelf gekweekt uit zaad afkomstig van het Australische bedrijf Nindethana

Verzorging:

Kan in de zon maar bloeit ook in de halfschaduw. Houdt van vochtige grond, maar dat is niet essentieel. De dwergsoorten van de pityoides verdragen meer vorst dan niet dwergsoorten.


Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

Grond afdekken met gemalen dennenschors of stro. Eventueel inpakken met een paar lagen vliesdoek bij langdurige vorst. Gebruik rustig een dikke laag dennenschors, belangrijk is dat de grond niet te diep bevriest. Heeft in Nederland wel –20c overleefd enkele nachten, moet dus goed winterhard zijn. Hou er rekening mee dat een eenjarige zaailing of gewortelde stek niet zo winterhard is als een ouder exemplaar. Experimenteel zou je hem vroeg in het voorjaar na 1 jaar kunnen planten, maar beter is om dit te doen als hij 3 tot 5 jaar oud is. Winterhardheid ligt tussen de -15C  en de  -19C


Verkrijgbaarheid:

Callistemon pityoides is oa. verkrijgbaar bij Rein en Mark Bulk en Esveld.

Zaden zijn te koop bij Nindethana


Update:

Callistemon pityoides is de hardste Callistemon die er is, en in 2012 zijn al onze Callistemon pityoides planten zonder schade door de winter gekomen. Wij hebben nu verschillende pityoides soorten in de tuin staan:


Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina