Callistemon rigidus

De Callistemon rigidus heeft een stijve groei, met diep groene bladeren en een overweldigende bloei. Hij bloeit met rode bloemen. Hij  heeft graag neutrale grond tot zure grond maar wel in de volle zon.

In Australië wordt hij ongeveer 3.5 meter hoog, maar in Nederland zal hij maar 1.5 meter hoog worden.


Volgens informatie van Australische websites kan de rigidus goed tegen droogte, terwijl andere Callistemon soorten een vochtige, drassige grond vereisen. Ik denk zelf dat hij misschien wel tegen langdurige droogte kan, maar dan moet hij er wel een x aantal jaren staan. Wanneer hij net ingegraven is, zou ik hem wel veelvuldig water geven.


Verzorging: callistemon rigidus

In vergelijk met andere Callistemon soorten loopt hij iets later uit, heeft dus meer behoefte aan een zonnige plek. Eventueel snoeien na de bloei, planten in de volle zon, in zure-grond aangevuld met potgrond, compost en bladaarde. Je kan eventueel turfmolm toevoegen voor de zuurtegraad. Ik heb de border afgedekt met gemalen boomschors, zo droogt de grond minder snel uit, en het remt de onkruidgroei, ook wordt de grond hier iets zuurder van.



Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

Ongeveer tot -15C en misschien wel iets meer.


Verkrijgbaarheid:

Callistemon rigidus is te koop in Nederland


Update

Callistemon rigidus zit op het randje van net wel, net niet winterhard. Beide planten zijn compleet bevroren in 2010. Maar het was dan wel een uitzonderlijk koude winter. Beschut planten en als het kan voor een zuidmuur. Beter is om een wat ouder exemplaar (5 jaar of ouder)te planten dan is de winterhardheid op zijn best. Callistemon pityoides is een veel beter alternatief voor de rigidus.

Terug naar callistemon pagina

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker



Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina