Callistemon salignus


Komt in het algemeen voor aan de kust van Oost-Australië, waar hij op drassige rivieroevers groeit. In het wild van Australië kan hij 18 meter hoog worden, in de tuinen en straten van Australië wordt hij meestal niet hoger dan 4 of 5 meter. Hij bloeit met witte bloemen. Dit is 1 van de weinige soorten met een papierige vuil witte schors. Het blad is dunner dan van de meeste soorten en de nieuwe scheuten zijn opvallend rozig brons van kleur, de vorst tolerantie ligt –15Ccallistemon salignus

Verzorging:

Planten in de volle zon, in zure grond. Je kan eventueel turfmolm toevoegen voor de zuurtegraad. Ik heb de border afgedekt met gemalen boomschors, zo droogt de grond minder snel uit, en het remt de onkruidgroei, ook wordt de grond hier iets zuurder van.


Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond,


zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

Zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig hebben.


Winterhard:

Grond afdekken met gemalen dennenschors of stro, eventueel inpakken met een paar lagen vliesdoek bij langdurige vorst. Gebruik rustig een dikke laag dennenschors, belangrijk is dat de grond niet te diep bevriest. Zorg ervoor dat hij ook niet te nat staat in de winter. Winterhardheid ligt waarschijnlijk rond de —15C, misschien lager onder ideale omstandigheden. Kwam bij ons door elke winter, maar had steeds wel veel schade.

Verkrijgbaarheid:

Wij hebben de plant in het verleden gekocht bij kwekerij Het Houten huis. Zaden zijn te koop bij Nindethana


Update:

Ik heb de salignus toch maar uit de tuin gehaald. Hij kwam wel elke keer door de winter, maar had steeds veel schade.


Terug naar callistemon pagina

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina