Callistemon subulatus (Myrtaceae)


Callistemon subulatus is inheems in de Australische staten New South Wales en Victoria. Het is een compacte struik die tot 3 meter hoog kan worden en de struik is goed opgewassen tegen slechte drainage, maar is ook beroemd om zijn droogte bestendigheid. De plant kan water vinden op plekken waar anderen geen water kunnen vinden. De bloei is afhankelijk van hoe warm de vorige zomer was. Hij bloeit met rode bloemen in de zomer en wordt vaak ten onrechte verkocht als Callistemon rigidus.


De plant is slecht verkrijgbaar in Nederland, je kan hem beter zelf proberen te kweken uit zaad. Enkele zaad leveranciers waar hij verkrijgbaar is, staan op de pagina met links. Hij is meestal wel goed verkrijgbaar in Engeland. Ik heb mijn grote sC. subulatus gekocht in Duitsland bij Flora Toskana. De 2e is veel kleiner en is afkomstig van Architectural plants uit Engeland. Zij hebben hem daar gekweekt uit zaad, dat afkomstig is uit de Botanische tuin van Londen (Egham Berkshire)  Volgens de verslagen van Architectural plants is dit de enigste Callistemon die de winter van 1980 heeft overleefd. Hij moet keihard zijn, ik ben benieuwd.callistemon subulatusVerzorging:

In vergelijk met andere Callistemon soorten loopt hij iets later uit, heeft dus meer behoefte aan een zonnige plek. Eventueel snoeien na de bloei, planten in de volle zon, in zure-grond aangevuld met potgrond, compost en bladaarde. Je kan eventueel turfmolm toevoegen voor de zuurtegraad. Ik heb de border afgedekt met gemalen boomschors, zo droogt de grond minder snel uit, en het remt de onkruidgroei, ook wordt de grond hier iets zuurder van.Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

-15C, misschien iets meer?


Verkrijgbaarheid:

Callistemon subulatus is te koop bij Flora Toskana in Duitsland.


Update

Beide subulatussen zijn niet goed door de winter gekomen. De stam en takken zijn gespleten en de bladeren zijn bruin geworden. Ik vrees dat mijn exemplaar afkomstig uit Engeland te klein was om de winter te overleven. De grote subulatus heeft het een behoorlijke tijd goed volgehouden, maar de winter was toch te lang voor hem. Ik heb alle dode takken gesnoeid en heb nog maar een klein knotje over. Ik hoop dat hij nog wil uitlopen in het voorjaar. De subulatus zal de meeste winters goed doorkomen. Ik ken iemand die heeft hem al een jaar of 6 a 7 in de tuin gehad zonder schade op te lopen, maar dan moet je geen winters zoals de winter van 2009/2010 krijgen. Als het je niet om de bloemkleur gaat dan raad ik eerder een pityoides, sieberi of viridiflorus aan (allemaal geel bloeiend tot geel groen).


De C. subulatus zit net zoals de rigidus op het randje van net wel, net niet winterhard. Maar de aflopen winters is het mij niet meer gelukt om de subulatus zonder schade door de winter te krijgen dus heb ik hem maar uit de tuin gehaald. De plant gaat elke winter niet dood, maar heeft erg veel schade elke keer. Callistemon pityoides is een veel beter alternatief voor de subulatus
Terug naar callistemon pagina

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina