Callistemon viridiflorus


Callistemon viridiflorus is een bladhoudende struik die inheems is in Tasmanië. De struik heeft een rechtopgaande groei en wordt maximaal drie meter hoog bij één a twee meter breed en is een van de meest vorstbestendige Callistemons. In Callistemon viridiflorusEngelse tuinen heeft hij -19 °C overleefd zonder enige schade op te lopen.  De bloemkleur is geel/groen, het blad is sierlijk en krachtig groen. Ik heb van deze struik 17 exemplaren geplant in maart 2008. Ze zijn gezaaid door Pieter Zwijnenburg in 2004. Ze hebben omdat het nogal kleine struikjes waren de eerste bloei overgeslagen in juli 2008, maar in september 2008 hebben ze de 1e bloemknoppen aangemaakt en enkele planten stonden toen in bloei, in juli 2009 zat er maar een enkele bloem in. Maar half augustus/begin september 2009 zaten in 6 struiken wel 60 bloemen. Het is mij na enkele koude winters achter elkaar niet gelukt om deze plant heelhuids door de winter te krijgen. Toch zit er wel veel verschil in winterhardheid, want waar mijn struiken allemaal tot de grond afgestorven zijn, heeft deze plant het wel bij andere mensen in de tuin overleefd. Sinds 2015 heb ik nu een speciale dwerfvorm in de tuin, genaamd Callistemon viridiflorus ‘Sunshine’. Deze groeit veel langzamer en compacter en verdraagd ook veel meer vorst.Verzorging:

Volle zon, houdt van vochtige grond.


Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

Tussen de -12C  /  -18C


Verkrijgbaarheid:

Waarschijnlijk te koop bij degroeneprins. Zaden zijn te koop bij Nindethana


Update:

De viridiflorus zit op het randje van net wel, net niet winterhard net zoals de rigidus en subulatus. Maar de aflopen winters is het mij niet meer gelukt om de viridiflorus zonder schade door de winter te krijgen dus heb ik hem maar uit de tuin gehaald. Callistemon pityoides is een veel beter alternatief.

Terug naar callistemon pagina

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina