Verzorging: Callitris oblonga in een Rootmaker pot

Volle zon, droge grond tot vochtige grond, leem tot zandgrond, beschut planten, pas aanplanten als de conifeer 3-5 jaar oud is


Stekken:

In zomer of in de herfst, mij ontbreekt verdere informatie over het stekken van de Callitris


Zaaien:

2 tot 4 weken stratificeren bij een temperatuur van 2 tot 4C. Gebruik zaad dat niet ouder is dan één jaar. Zaai in het midden van de winter tot het vroege voorjaar. Zaad ontkiemt meestal in 2 tot 12 weken.


Winterhard:

-15C?


Verkrijgbaarheid:

Zaden zijn te koop bij Nindethana en Wildseeds Tasmania


Update:

De Callitris oblonga die ik gekregen heb van Jeff Irons, heeft het net niet gered in de volle grond. De conifeer is in de winter van 2011/ 2012 doodgegaan. Ik vermoed dat de plant nog veel te klein was om in de tuin te zetten.


Gelukkig heb ik ook een nieuwe gezaaid, die op moment van schrijven (07-12-2013) 3.5 jaar oud is. Deze conifeer (afgebeeld op de foto rechts) heeft een goed ontwikkeld wortelsysteem en al behoorlijk wat stamdikte. Ik wacht misschien nog 1 a 2 jaar en zet hem dan pas in de tuin. Ik vermoed dat een Callitris met een goed ontwikkeld wortelsysteem en behoorlijk wat stamdikte winterhard kan zijn, mits beschermd tegen de uitdrogende oostenwind.


2018 Update 23-11-2014

Deze plant heeft het uitgehouden van 2014 tot 2018. De winter van 2017/2018 was toch veel te veel voor deze mooie conifeer.

Callitris oblonga (Cupressaceae)


Callitris oblonga is een conifeer die voorkomt in de Australische deelstaten New South Wales en Tasmanië. Het is een fraaie grote struik of kleine ronde boom. In Australië is hij beter bekend als Pygmy Cypress Pine en er in totaal 19 Callitris soorten. De plant kan als solitair aangeplant worden maar is ook mooi als haag. Callitris betekent ‘mooie boom’ en die naam hebben ze vast gegeven omdat hij van die schitterende naalden heeft. Aangezien de Callitris oblonga in het Noord-Oosten van Tasmanië groeit en daar de gemiddelde regenval maar 500 mm per jaar is, heeft hij geen behoefte aan een erg vochtige grond en moet eens gesetteld, goed opgewassen zijn tegen droogte.Het schijnt ook dat de Callitris oblonga van New South Wales veel meer vorst verdraagt dan die van Tasmanië.


Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina