Calycanthus (Calycanthaceae)

Calycanthus is een bladverliezende heester die 2 tot 4 meter hoog kan worden en inheems is in Noord-Amerika. Het geslacht bevat twee tot vier soorten afhankelijk van de taxonomische interpretatie; twee worden door de Flora van Noord-Amerika geaccepteerd. De Nederlandse naam is meloenboompje of specerijstruik. De plant houdt van een plek op de volle zon in een voedselrijke grond. Twee soorten in dit geslacht die vaak worden gekweekt, bevinden zich in de oostelijke en westelijke Verenigde Staten. Calycanthus floridus wordt over het algemeen gevonden van Pennsylvania tot aan Kentucky en in het zuiden van West-Florida. Aan de westkust is Calycanthus occidentalis inheems in Californië. Daar groeit deze plant meestal aan de randen van bossen en aan de oevers van beken. Op het moment van schrijven hebben wij 3 Calycanthus soorten in de tuin, die hier zonder enige vorm van bescherming volledig winterhard zijn en nooit schade hebben gehad.

Wij hebben de  onderstaande soorten in de tuin.
Calycanthus x raulstonii 'Venus'

Deze complexe hybride is  ontwCalycanthus x raulstonii 'Venus' ikkeld aan de NC State University en is verkregen door de volgende kruising:  (Calycanthus chinensis x Calycanthus floridus 'Athens') x (Calycanthus chinensis x Calycanthus occidentalis). Het is een middelgrote struik die ivoorgele bloemknoppen heeft die zich omzet in grote magnolia-achtige witte bloemen met een rood hart en een zeer aangename geur verspreiden. Qua groeiwijze vind ik ‘Michael Lindsay’ mooier om te zien, omdat de takken van de ‘Venus’ enigzins gaan hangen.

Calycanthus floridus 'Michael Lindsay'

Calycanthus floridus 'Michael Lindsay'Geselecteerd door Allen Bush van Olbrook Farm and Nursery, Fletcher, North Carolina. Deze Calycanthus heeft roodbruine bloemen en donker glanzende groene bladeren.De takken zijn donkerbruin en geven een mooi contrast te zien met het groene blad. De plant wordt ongeveer 2 meter hoog en heeft een mooie opgaande groei. Wanneer de jonge twijg wordt doorgesneden, komt een kruidige, zoete geur je tegemoet. Het is direct te associëren met de geur van een meloen. In de herfst heet het blad een prachtige gele kleur.

Calycanthus X raulstonii ‘Hartlage Wine’

Calycanthus X raulstonii ‘Hartlage Wine’Dit is een kruising tussen Sinocalycanthus chinensis en Calycanthus floridus die verkregen is door Richard Hartlage een toenmalige student aan het JC Raulston arboretum in North Carolina. Deze kruising is sinds het jaar 2000 commercieel verkrijgbaar. De bloemen hebben een kastanjebruine tot wijnrode kleur en zijn licht geurend. De heester is bladverliezend en kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 2.5 meter en wordt ook 2.5 meter breed. De bladeren zijn ongeveer 18 cm lang bij 11 cm breed.

Verzorging:

Schaduwrijke omgeving tot de volle zon. Opgewassen tegen periodes van droogte. Eventueel snoeien na de bloei.


Stekken:

Van het internet: “ Venus' roots readily (>95%) from firm, subterminal, softwood cuttings when treated with a basal dip of 5,000 - 10,000 ppm indole-3-butyric acid potassium salt in water”. Verder “Calycanthus is heel makkelijk te vermenigvuldigen: buig een twijg over de grond en zet die zodanig vast dat de twijg permanent in contact met de grond is. Na verloop van tijd schiet de twijg vanzelf wortel en kan de plant worden losgeknipt van de moederplant. Soms lukt zaaien”. (Bron Neerlandstuin.nl)


Zaaien:

Omdat de plant niet soortecht terugkomt uit zaad, heeft stekken heeft de voorkeur.


Winterhard:

De genoemde soorten zijn allemaal winterhard zonder enige vorm van bescherming.


Verkrijgbaarheid:

H.Kolster, Esveld en Rein en Mark Bulk


Update 16/11/2017

Wegens herindeling van de tuin heb ik Calycanthus floridus 'Michael Lindsay' en Calycanthus x raulstonii 'Venus'  een ander plekje gegeven in de tuin.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina