Camellia (Theaceae)

De Camellia kent zijn herkomst uit China, inmiddels zijn er al meer dan 2000 soorten, waaronder veel kruisingen. Ik heb voor onze woning 3 camellia`s geplant in 2005 en 5 in 2010. Hij doet het, het beste in de half schaduw en groeit graag op lichtzure grond. Daarom heeft hij ook liever regenwater dan leidingwater omdat daar teveel kalk in zit. Ik De Camellia is bij ons volledig winterhard en ze hebben hier nog nooit schade opgelopen. Leuk feitje, de Latijnse naam is Camellia met dubbel L en de Nederlandse naam is camelia met 1 L.

Van de 3 soorten die ik geplant heb in 2005 weet ik helaas niet hoe ze heten, omdat ik de kaartjes niet meer heb. 20 maart 2010 heb ik de volgende 5 soorten aangeplant.


Camellia japonCamellia japonica 'Black Lace'ica 'Black Lace'

Diep rode bloemen. Compacte, opgaande groei. Bloemknophardheid is goed.
camellia spring festival2.JPGCamellia japonica ‘Spring Festival’

Zeer rijkbloeiende Camellia met kleine roosvormige roze bloemen. Nieuwe groei koperkleurig. Opgaande, zuilvormige groei waardoor deze Camellia zeer geschikt is als haag. Deze opgaande Camellia staat al vele jaren in de tuin van de Groene Prins in Steenwijkerwold en heeft ook daar  bewezen goed winterhard te zijn. Bloemknophardheid is goed.
CCamellia japonica 'Alba Simplex'amellia japonica 'Alba Simplex'

Prima Camellia met enkele witte bloem. Blad glanzend donkergroen. Groei open, opgaand. Middelvroege bloeier. Bloemknophardheid is goed
Camellia japonica ‘Berenice Body’

Opgaande struik met halfgevulde, zachtroze bloemen


Verzorging:

Licht zure grond, meeste soorten doen het goed in de halfschaduw. Grond moet veel humus bevatten en doorlatend zijn. Na de bloei een kaliumrijke meststof toedienen. Niet teveel leidingwater geven, omdat daar teveel kalk inzit. Sommige soorten kunnen tegen de volle zon.  Vaak wordt er geschreven dat een Camellia niet gesnoeid mag worden maar dat is onzin.


Stekken:

Zie de Homepage van Ton Hannink over het stekken van de Camellia: link


Zaaien:

Het schijnt moeilijk te zijn om aan zaden te komen, maar als u zaden heeft dan kunt u de volgende manier proberen: Gebruik verse zaden, week 24 uur in lauw water en zaai dan meteen. Zaden op kamertemperatuur houden. Je kunt ze ook 24 uur in 1000 ppm GA3 leggen dan komen ze vaak tussen 6-12 weken uit anders duurt het vaak langer.


Winterhard:

De genoemde soorten op deze pagina zijn winterhard


Verkrijgbaarheid:

Oa. De Groeneprins, Esveld, Rein en Mark Bulk


Update:

Een leuke informatieve site over Camellia vindt u hier.


Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina