Campsis tagliabuanacampsis (2).JPG 'Madame Galen' (Bignoniaceae)


Deze Campsis is een midden 19e eeuwse hybride tussen de Japanse Campsis grandiflora en de Amerikaanse Campsis radicans. Het is een uitzonderlijk mooie klimplant die bloeit met bloemen van 8 tot 10 cm. Aan de buiten zijde zijn de bloemen zalmkleurig roze, aan de binnenzijde oranjerood. Hij kan een hoogte bereiken van 10 a 12 meter. De klimmer heeft bijzonder grote bladeren tot 15 cm lang dat samengesteld is uit 15 eironde en grof gezaagde zijblaadjes, maar is wel bladverliezende. De bloei vindt plaats vanaf juli, augustus. De Campsis tagliabuana `Madame Galen`is winterhard in Nederland en heeft in de winter van 09/10 dus ook niet geleden. De Latijnse naam Tagliabuana herdenkt de 19e eeuwse Italiaanse boomkwekers, Alberto en Carlo Tagliabue.

Verzorging:

Warme, beschutte plek in de volle zon. Voedselrijke vochtige grond. Bloeit vaak na 3 jaar. Zone (6-11). De beste tijd om te snoeien is in de zomer na de bloei; de plant kan echter extra snoeien nodig zijn om een sterke groei te beheersen.


Stekken:

Afleggen of vermeerderen door worteluitlopers


Zaaien:

Men kan de zaaddozen in de herfst laten rijpen aan de plant, daarna van de plant halen en openbreken. Zaai de zaden oppervlakkig.


Winterhard:

Deze plant is volledig winterhard.


Verkrijgbaarheid:

Deze Campsis is overal wel te koop, bijvoorbeeld ook bij Intra-tuin.


Update

In 2011 heb ik de plant uit de tuin gehaald. Omdat het aanzicht van de garagemuur erg wild werd. De plant is helaas niet met alle wortels uit de tuin gehaald en maakt elk jaar nieuwe uitlopers vanuit de grond. Tot heden is het niet gelukt om van de plant af te komen. Een betere manier was achteraf om een gat te boren in de plant en er round-up in te spuiten. Als de standplaats goed is, en men niet van plan is om de plant uit de tuin in de toekomst uit de tuin te halen is het een prima exotische plant, maar als men de plant uit de tuin haalt en er blijft wortel achter dan wordt het erg lastig om alle wortels uit de tuin te halen, ook omdat de plant vrij diep wortelt.

campsis yellow trumpet campsis madame galen.jpg

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina