cisanthe.JPGCistanthe grandiflora (Portulacaceae)

Deze succulent is afkomstig uit Chili en was vroeger beter bekend als Calandrinia grandiflora. Ik had er weinig vertrouwen in dat de plant zijn eerste winter in de tuin zou overleven. Na de winter van 2012/2013 zag de plant er zielig uit, maar in het voorjaar liep de plant weer razendsnel uit en was weer helemaal hersteld. Wel is het raadzaam om te zorgen dat de plant zo droog mogelijk staat in de winter. Ik heb de plant beschermd met een glasplaat en dat lijkt voldoende. Bescherming tegen winterse natheid is vermoedelijk belangrijker dan de plant te beschermen tegen de kou. Na de bloei kunt u zaden verzamelen, deze moeten een beetje donker van kleur zijn. Dus vermoedelijk kunt u het beste na de bloei ongeveer 1 a 2 maand wachten en dan de zaden verzamelen. Als u het jaar daarop de zaden zaait is het mogelijk om in het zelfde jaar  planten te krijgen die u ook nog in bloei kunt krijgen. U kunt zaden kopen bij www.chileflora.com, maar ik vermoed dat u de zaden ook wel dichter bij huis kan kopen.Verzorging:

Volle zon, goede drainage en kan groeien in arme zandgrond.


Vermeerderen:

door delen of zaaien

Zaaien:

Zaad heeft geen voorbehandeling nodig en kiemt makkelijk.

 

Winterhard:

Deze plant is keihard en lijkt geen probleem te hebben met de winters in Nederland. Tijdens de winter ziet de plant er zielig uit, maar herstelt zich altijd razendsnel in het voorjaar.Verkrijgbaarheid:

Geen idee of de plant te koop is in Nederland. Aangezien de plant zo makkelijk te zaaien is, kunt u beter ergens zaden bestellen van deze plant. U kunt oa zaden bestellen bij www.chileflora.com of anders bijvoorbeeld hier


Update:

Geen schade na de winters van 2012-2013 en 2013-2014


Update 14-11-2017:

Helaas heb ik deze plant niet meer in de tuin staan, maar de plant heeft het wel een jaar of 5 uitgehouden in de volle grond.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina