Diselma archeri (Cupressaceae)

Ik heb lang gezocht naar deze zeldzame conifeer. In in het voorjaar van 2011 had ik hem eindelijk gevonden en de plant staat nu te schitteren in onze tuin. Diselma archeri komt alleen voor op Tasmanië en wordt in zijn natuurlijke omgeving maximaal zes meter hoog. In cultivatie zal hij een hoogte bereiken van twee meter. Diselma is de enige in het geslacht, er zijn geen andere Diselma soorten, alleen archeri. De conifeer heeft in het voorjaar en in de zomer behoefte aan extra water. Planten die in Engeland verkocht worden als Pherosphaera hookeriana (vroeger bekend als Microstrobos) zijn in feite Diselma archeri’s.


diselma archeriNet zoals bij andere Cupressaceae familie leden heeft de Diselma archeri mannelijke en vrouwelijke bloemen aan de zelfde plant. Mannelijke bloemen hebben rode pollen en daardoor ziet de conifeer er zeer aantrekkelijk uit in de zomer. De hele kleine blaadjes overlappen elkaar en zetten rechte driehoeken langs de takken. De plant maakt zelden zaad aan, in het wild komt dit ongeveer 1x in de acht tot tien jaar voor. Er bestaat zelfs een Diselma selectie die een volwassen hoogte bereikt van maar 60 cm. Deze is gevonden op ‘Mount Read’ en wordt verkocht als ‘Read Dwarf’ het is een ongeregistreerde naam. In Engeland heeft deze selectie bij een vriend van mij een hoogte bereikt van 30 cm bij 60 cm breed in 18 jaar tijd. Deze ongewone conifeer is uitermate geschikt voor kleinere tuinen.


Verzorging:

Diselma archeri stelt weinig eisen; hij groeit in de volle zon tot diepe schaduw. Op beide plekken doet hij het even goed. Het schijnt dat hij ook makkelijk te verplaatsen is uit de tuin van de ene naar de andere plek zonder dat hij veel schade oploopt. Diselma archeri is te vergelijken met Microcachrys tetragona. Ze groeien allebei onder dezelfde omstandigheden in de zelfde condities.


Stekken:

Alhoewel het mogelijk is om de plant te verkrijgen uit zaad, is stekken de manier. De stekjes worden genomen in het voorjaar of najaar. Gebruik kop stekjes van 40-50 mm lang die half verhout zijn. Verhout kan op zich ook wel, maar half verhoute stekjes stekken makkelijker. Verwijder de onderste blaadjes, maak een wond (met bijv. een scalpel) en gebruik een stekgel. Volgens een Australisch artikel moet je de stekken tot ½ tot 1/3 in het stekmedium plaatsen maar dat lijkt mij erg diep. Ik zou zelf een cm of 2 aanhouden. Als zaaimedium kan je bijvoorbeeld 1 gedeelte turf nemen en 2 gedeeltes scherp-zand.


Zaaien:

Gebruik vers zaad, de opkomst is normaal gesproken erg laag, stekken heeft de voorkeur.


Winterhard:

Diselma archeri wordt bij ons elke winter beschermd met vliesdoek en heeft nog nooit schade gehad. De bescherming is misschien niet nodig, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.


Verkrijgbaarheid:

Kwekerij Esveld en kwekerij Hulsdonk.


2018 Update:

Helaas is deze conifeer doodgegaan in de zomer van 2018. De winter is blijkbaar geen probleem voor deze plant, maar wel zomerse droogte. Extra water geven in de zomer is de manier om langere tijd van deze exoot te genieten.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina