Drimys winteri (Winteraceae)

Drimys winteri (Winter’s bark) of Canelo is een boom die inheems is in de Magelhaense en Valdivianse gematigde regenwouden van Chili en Argentinië. Hij komt daar voor tot op 1600 meter hoogte en kan uiteindelijk 20 meter hoog worden. In zijn zuidelijke natuurlijke verspreidingsgebied kan hij temperaturen verdragen van –20C. De bladeren zijn lancetvormig en aan de bovenkant glimmend groen, aan de onderkant wit en kunnen 20 cm worden. De bloemkleur is wit met gele meeldraden en de vrucht is een blauwe bes en de bloemen ruiken naar Jasmijn. Drimys winteri was de 1e bron van vitamine C, de schors wordt in Argentinië gebruikt als vervanger voor peper.


Verzorging:drimys winteri var andina.JPG

Volle zon of lichte schaduw, vochtige grond, beschut en goed beschermen in de winter.


Stekken:
Helaas heb ik geen informatie hoe Drimys winteri gestekt wordt.


Zaaien:

Ik vermoed dat de zaden een periode van koude stratificatie nodig heeft om te kunnen ontkiemen.


Winterhard:

Helaas niet winterhard in het oosten van Nederland. De winters van 2011, 2012 en 2013 waren te streng voor Drimys winteri, Drimys winteri var chilensis en Drimys winteri var andina.

Verkrijgbaarheid:

H.Kolster, Esveld en Rein en Mark Bulk


Update drimys winteri var. chilensis bij ons in de tuin.

2010-2011

Helaas is onze Drimys winteri niet goed door de winter gekomen en heb ik de plant uit de tuin gehaald en vervangen voor een Drimys winteri var. Chilensis.

Het schijnt dat de Drimys var. chilensis meer vorst verdraagt dan de gewone Drimys winteri. De Drimys winteri was wel weer uitgelopen aan de voet, maar ik heb hem toch maar uit de tuin gehaald.


2011-2012

Helaas is de Drimys winter var. chilensis ook niet goed door de winter gekomen en heb ik de plant maar uit de tuin gehaald.

2012-2013

In 2012 heb ik een Drimys winteri var. andina aangeplant die volgens de literatuur de meest winterharde moet zijn. Helaas heeft de plant het niet gered na de winter van 2012/2013. Eigenlijk was de plant nog niet groot genoeg om uit te planten en daarom kan ik nog niet goed oordelen over Drimys winter var. andina als niet winterhard.

Al met al blijft het met Drimys een moeilijk verhaal. De planten verdragen zeker veel vorst, maar ze hebben problemen met diepe vorst en de bladeren kunnen makkelijk verdrogen door de uitdrogende oostenwind. In België bij kwekerij Auqua botanica staat buiten een joekel van een Drimys winteri, dus als het voor sommige soorten niet wil in het oosten van Nederland dan wil dat nog niks zeggen over het Westen van België of bijvoorbeeld in een stadstuin.


Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina