Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevilleiEucalyptus pauciflora debeuzevillei

Jounama Snow Gum, één van de hardere Eucalypussen. Komt voor in Australië in de staat ‘New South Wales’ op 1400 - 1900 m hoogte. Groeit van nature in een goed gedraineerde grond die vrij zuur is (Ph 4-5) en ook op een vrij organische grond tot een diepte van 50 cm. Gemiddelde natuurlijke regenval is hoog (750- 2000 cm). De Eucalyptus hiernaast op de foto heeft het uiteindelijk niet gered. De stam was opengebarsten na een koude winter en de stam was gaan rotten. De winter daarna was funest voor de boom. Ik heb gelijk weer een nieuwe Eucalyptus aangeplant en die had geen significante schade na de winters van 11/12 en 12/13. De Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei die ik zelf gezaaid heb en gekweekt heb op de rootmaker manier had geen schade na de winter van 2012/2013. Hieronder vind u een foto overzicht van de Eucalyptus die ik gekweekt heb op de rootmaker manier.

Verzorging:

Een standplaats op de volle zon, anders gaan de bomen voorover leunen opzoek naar zonlicht. Goede drainage, niet bemesten. In de winter kan je de grond rondom de boom beschermen met bijvoorbeeld tempex platen. Dit zorgt ervoor dat de grond niet bevriest en in de winter en de wortels geen schade oplopen.

Stekken:

Zaaien is de manier om de plant te verkrijgen.


Zaaien:

Zelf zaaien is hele makkelijke en vooral goedkope manier om aan een mooi exclusief boompje te komen. De meest koudebestendige soorten hebben `cold stratification` nodig. Dat wil zeggen dat je de zaadjes moet voorbereiden in de koelkast en zo een winter nabootst. De zaden moeten eerst door een bepaalde fase heen om tot ontkieming te kunnen komen. Meestal voldoet 3 weken in de koelkast. Ook enkele richtpunten zijn, levensvatbaar zaad is vaak donkerder dan niet levensvatbaar zaad. Groter zaad is vaak ook minder levensvatbaar dan kleiner zaad. 25/30% van levensvatbaar zaad geeft goede zaailingen. Zaai de zaden met een bodemtemperatuur van 20C. Je kan 3 a 4 zaden in een potje zaaien. Zaad kan je 4 tot 5 jaar bewaren.


Winterhard:

Dit is één van de meest winterharde Eucalyptussen soorten en kan temperaturen aan

van -16C tot -23C. De eerste paar jaren beschermen in de winter. De ergste vijand is een bevroren grond in combinatie met een uitdrogende wind. De grond rondom de boom afdekken met tempex platen of pu isolatie platen is een zeer goede manier om de grond vorstvrij te houden.


Verkrijgbaarheid:

De onderstaande kwekerijen verkopen Eucalyptussen


De Groeneprins (verkoopt eucalyptus in Steenwijkerwold)

Eucalyptus kwekerij Groede(verkoopt eucalyptus in Groede)

Eucalyptus kwekerij Koala (verkoopt eucalyptus in De Pol)Update:

De twee Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei boompjes hadden geen schade na de winter van 2011/2012 - 2012/2013
 Terug naar eucalyptus pagina

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina