Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina


Eucalyptus pauciflora ssp niphophila

De sneeuw Eucalyptus (snow gum) lijkt veel op de Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei, maar heeft een kleiner blad dat leerachtig en blauwgroen is. Hij is zeer winterhard en groeit op hoogtes van 1500 tot 2150 meter in Zuid-Oost New South Wales en Noord-Oost Victoria. De bomen vormen in hun natuurlijke omgeving lage open bossen. Ze groeien op goed gedraineerde zure grond met een pH van 4-5. De gemiddelde regenval is hoog (750 tot 2000 mm).Deze Eucalyptus groeit compacter dan de Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei. De bast van de niphophila is wit, bruin, roodbruin of zilverwit. De bloei vindt plaats in de vroege zomer, de boom bloeit met wit tot creme achtige bloemen. Deze Eucalyptus staat bij ons op een ideale plek om goed te groeien. Op het oosten is hij afgeschermd door onze carport en staat op het zuiden voor een knal witte loods, die in de zomer veel warmte weerkaatst.

Verzorging:

Een standplaats op de volle zon, anders gaan de bomen voorover leunen opzoek naar zonlicht. Goede drainage, niet bemesten. In de winter kan je de grond rondom de boom beschermen met bijvoorbeeld tempex platen. Dit zorgt ervoor dat de grond niet bevriest en in de winter en de wortels geen schade oplopen.

Stekken:

Zaaien is de manier om de plant te verkrijgen.


Zaaien:

Zelf zaaien is hele makkelijke en vooral goedkope manier om aan een mooi exclusief boompje te komen. De meest koudebestendige soorten hebben `cold stratification` nodig. Dat wil zeggen dat je de zaadjes moet voorbereiden in de koelkast en zo een winter nabootst. De zaden moeten eerst door een bepaalde fase heen om tot ontkieming te kunnen komen. Meestal voldoet 3 weken in de koelkast. Ook enkele richtpunten zijn, levensvatbaar zaad is vaak donkerder dan niet levensvatbaar zaad. Groter zaad is vaak ook minder levensvatbaar dan kleiner zaad. 25/30% van levensvatbaar zaad geeft goede zaailingen. Zaai de zaden met een bodemtemperatuur van 20C. Je kan 3 a 4 zaden in een potje zaaien. Zaad kan je 4 tot 5 jaar bewaren.


Winterhard:

Dit is één van de meest winterharde Eucalyptus soorten en kan temperaturen aan

van -16C tot -23C. De eerste paar jaren beschermen in de winter. De ergste vijand is een bevroren grond in combinatie met een uitdrogende wind. De grond rondom de boom afdekken met tempex platen of pu isolatie platen is een zeer goede manier om de grond vorstvrij te houden.


Verkrijgbaarheid:

De onderstaande kwekerijen verkopen Eucalyptussen


De Groeneprins (verkoopt Eucalyptus in Steenwijkerwold)

Eucalyptus kwekerij Groede(verkoopt Eucalyptus in Groede)

Eucalyptus kwekerij Koala (verkoopt Eucalyptus in De Pol)


Update:

De Eucalyptus pauciflora ssp niphophila had geen schade in de winters van 2006 tot 2011. De boom had wel veel schade opgelopen in de winter van 2011/12 en in de winter van 2012/13 heeft de boom niet geleden.

Bij ons is de Eucalyptus pauciflora ssp niphophila harder gebleken dan de Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei.


Onze Eucalyptus pauciflora ssp niphophila van 2006 tot en met 2017

 Terug naar eucalyptus pagina