Ficus carica (Moraceae)

Ficus carica is inheems in het Midden-Oosten en West-Azië en wordt vandaag de dag veel gekweekt om zijn sierwaarde en om het lekkere fruit natuurlijk. Het is een grote struik of bladverliezende boom die uiteindelijk 7 tot 10 meter hoog kan worden. De bladeren zijn 12 tot 25 cm lang en 10 tot 18 cm breed. In zijn natuurlijke omgeving zorgt een wesp (Blastophaga psenes) voor de bestuiving van de vruchten. Bij ons in Nederland worden vijgenboom soorten geteeld worden die zonder bestuiving kunnen vrucht vormen, zogenaamde parthenocarpe variëteiten. Oudere bomen kunnen een aanzienlijke omvang bereiken en vormt een grote dichte schaduwboom. De zaden van de boom worden verspreid door vogels die de zaden in hun uitwerpselen verstrooien. Wij hebben de cultivar Ficus carica 'Brown Turkey'  in de tuin en die heeft bruinrode vruchten

Ficus carica ficus carcia

Foto boven: Ficus Carica, geplant in april 2009.

Foto boven: Ficus carica september 2010.

Foto boven: Ficus carica september 2011.

Verzorging:

Vijgenbomen groeien in onze streken best in lichte, voedselarme doch mineraal rijke bodems, iedere grond waar de waterstand niet te hoog is (houden niet van natte voeten) voldoet, maar bij te rijke grond zal de plant tal van jonge lange scheuten maken die de winter niet overleven. In arme en drogere grond, groeit de vijgenboom trager, is het plant beter afgehard (verhout) en overleeft hij de winters makkelijker. Bovendien zal hij in wat armere grond (mits toegift van kali ) ook meer vruchten ontwikkelen en minder zijn energie in bladproductie (vegetatieve groei ) gaan stoppen.(Bron kwekerijennederland.nl)

 

Stekken:

Neem verhoute stekken 2 tot 3 jaar oud en stek deze met bodemverwarming op een temperatuur van 24C. Het gebruik van Iba zal de wortelgroei versnellen.

 

Zaaien:

Stekken heeft de voorkeur, maar het is mogelijk om zaden van gedroogde vijgen te zaaien op bijvoorbeeld veenmos in een zigbag en het kan ongeveer een paar weken tot enkele maanden duren voordat de zaden ontkiemen.

 

Winterhard:

Ficus carcia is winterhard in Nederland.

 

Verkrijgbaarheid:

Kwekerij Esveld bied verschillende Ficus caricia vormen aan, Arborealis, De Groeneprins.


Update:

In 2013 heb ik onze vijgenboom uit de tuin gehaald, omdat ik de tuin anders ga indelen en goed rekening moet houden met de beschikbare ruimte. Zodra er weer (veel) ruimte vrijkomt ben ik wel weer van plan om een vijgenboom aan te planten.

De soort Ficus carica ‘Bornholms Diamant’ schijnt de best vruchtdragende soort te zijn.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina