FFitzorya cupressoidesitzroya cupressoides (Cupressaceae)


Wederom een conifeer die net zoals Podocarpus totara reusachtig groot kan worden. Volgens de site chile flora kan hij in sommige gevallen -20C aan. De kans is zeer aannemelijk dat ze hiermee een oudere conifeer bedoelen. Fitzroya komt voor van Zuid-Chili tot Zuid-Argentinië. Het grootste officieel genoteerde exemplaar komt voor in Argentinië en is 57 meter hoog met een stamdiameter van 2.2 meter en is maar liefst 2600 jaar oud. Naar alle waarschijnlijkheid is Fitzroya de grootste boom van Zuid-Amerika.

De Fitzroya heeft of mannelijke bloemen of vrouwelijke bloemen, dus als zaad gewenst is bent u een mannelijke en vrouwelijke boom nodig.Over het geslacht Fitzroya is soms nogal veel verwarring. Een paar conifeer soorten lijkt verschrikkelijk veel op Fitzroya. Wij zijn erachter gekomen dat de plant die wij in de tuin hadden iets anders was en gelukkig konden in het voorjaar van 2014 de echte Fitroya krijgen bij kwekerij Rein en Mark Bulk in Boskoop die hiernaast staat afgebeeld.

Verzorging:

Groeit van nature in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid in een zure, vochtige grond (ph5) in de volle zon of half schaduw.


Stekken:

Helaas heb ik geen informatie kunnen vinden omtrent het stekken van Fitzroya.

Zaaien:

De zaden zijn koude stratificatie nodig. Iemand op een forum schreef dat hij een 50% ontkieming heeft behaald door de zaden 3 weken in de diepvries te leggen en daarna 3 weken bloot te stellen aan temperaturen van +6c tot + 20c. Ook schijnt het dat een behandeling met Ga3 goed werkt.

Winterhard:

Onze plant heeft nog geen winter gehad, dus ik kan nog niet oordelen v


Verkrijgbaarheid:

Hulsdonk en Esveld en Rein en Mark Bulk


Update:

Fitzroya cupressoides hebben wij in het voorjaar van 2014 aangeplant. De plant heeft nog niet veel gedaan in de tuin, waarschijnlijk moet de Fitzroya eerst settelen voordat de groei erin komt.


Update 14-11-2017

In het najaar van 2017 kan ik nog steeds niet anders zeggen dat de Fitzroya het hartstikke goed doet bij ons in de tuin en de plant ziet er heel erg gezond uit.Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina