Franklinia alatamaha (Theaceae)

Franklinia is een bladverliezende meerstammige struik of boom tot 9 meter hoog. De afwisselend geplaatste bladeren zijn smal, langwerpig-lancetvormig, getand en tot 20 cm lang en aan de bovenzijde glanzend donkergroen. In de herfst verkleuren de bladeren voordat ze afvallen naar diverse tinten oranje, rood en paars. De plant bloeit van de late zomer tot de vroege herfst. De bloemen lijken op die van Camellia en zijn tot 8 cm breed, komvormig en zoetgeurend. Ze bestaan uit vijf witte kroonbladeren en een centrum van helder gele meeldraden die de witte stamper omgeven. De vruchten zijn bolvormige, 1,5-2,5 cm grote, houtige doosvruchten.


Franklinia alatamahaDe soort behoort als enige tot het geslacht  Franklinia en de plant is vernoemd naar Benjamin Franklin. In 1765 is de plant voor het eerst ontdekt door de Amerikaanse botanicus John Bartram en zijn zoon William Bartram langs de Altamaha River in de Amerikaanse staat Georgia. In 1776 werden zaden verzameld door William om de plant te kunnen kweken in hun tuin in Philadelphia, later werd dit de ‘Bartram's Garden’. De plant werd voor het laatst in het wild waargenomen in 1803, door de Engelse kweker John Lyon. Daarna werd hij beschouwd als ‘in het wild uitgestorven’. Alle planten die wij nu nog kennen van de Franklinia stammen af van de planten die zijn gekweekt door de Bartrams.  Er is zelfs een ‘John Bartram Association’ in het leven geroepen, dat is een organisatie die verbonden is aan de Bartram's Garden. Deze organisatie registreert de plaatsen waar Franklinia alatamaha wordt gekweekt.Verzorging: Franklinia alatamaha

De plant groeit goed in goed gedraineerde, voedselrijke, zure grond. Volgens artikelen op internet kan de plant niet overleven op kleigrond, maar in Amerika staat hij in het Barlett arboretum gewoon op klei grond. Schijnbaar groeit de plant niet waar ooit een Rhododendron of Azalea heeft gestaan.


Stekken:

De plant kan vermeerderd worden door stekken maar verdere informatie ontbreekt mij.


Zaaien:

Het is mij niet bekend of zaad te koop is en hoe deze gezaaid dient te worden.


Winterhard:

Volgens de site Dave`s garden is de plant winterhard tot -23C link.


Verkrijgbaarheid:

H.Kolster, Esveld en Rein en Mark Bulk


Update 17/11/2017

Helaas is de plant in een warme zomer in hetzelfde jaar van aanplanten doodgegaan. Ik vermoed dat de plant veel te droog heeft gestaan en daardoor niet is aangeslagen. Ik ben zeker van plan om de plant nog een keer te proberen in de tuin.

Het schijnt dat er een hybride in omloop is tussen Franklinia alatamaha and Schima argentea. Deze wordt verkocht onder naam Mountain schimlinia (x Schimlinia floribunda).

Hier vind u een zeer interessant PDF artikel geschreven door het Arnold Arboretum over Franklinia alatamaha.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina