Grevillea (Proteaceae)


De Grevillea is een geslacht van 360 soorten groenblijvende planten uit de Proteaceae familie. Ze zijn endemisch in Australië, Nieuw-Guinea, Nieuw-Caledonië, Indonesië en Sulawesi, maar in Australië komen verreweg de meeste soorten voor. De Grevillea is vernoemd naar Charles Francis de Greville. De Grevillea kent bodembedekkers, lage struiken, kleine tot middelgrote en grote bomen en is nauw verwant aan de Hakea. Het grootste verschil is dat de Hakea grote, sterk verhoute zaaddozen vormt


grevillea alpivaga3333.jpgGrevillea alpivaga


Deze zeldzame Grevillea is endemisch in de staat Victoria en komt voor op Mount Buffalo. De plant wordt in zijn natuurlijke omgeving niet hoger dan 0.3 tot 1 meter en bloeit met witte bloemen. Deze plant lijkt erg veel op  Grevillea gariwerdensis en Grevillea neurophylla subsp. neurophylla. De plant staat nu nog in pot maar wordt zodra hij groot genoeg is uitgeplant in tuin.

grevillea australis3343.JPGGrevillea australis


Deze Grevillea is de enige Grevillea die van nature voorkomt in Tasmanië en komt ook voor in koudere gedeeltes van Australië. Het is de meest winterharde Grevillea en zal in ons land ook winterhard zijn en kan uitgroeien tot een struik van 0.2 - 2.5 meter hoog, en bloeit met witte bloemen. De soort is variabel en er zijn meerdere selecties verkrijgbaar, zoals bodembedekkers of planten die meer in de hoogte groeien.Grevillea big red

Grevillea ‘Big Red’


Deze kruising tussen Grevillea juniperina en Grevillea victoriae heeft de commerciele naam Grevillea ‘Big Red’ gekregen. Deze struik wordt 3.5 meter hoog en 2.5 meter breed. De blaadjes zijn glimmend en donkergroen. De bloemen zijn groot en hangend. De plant houdt van een plekje in de volle zon en goede drainage. De bloei vindt plaats in de late winter tot in het vroege voorjaar.

GGrevillea miqueliana.JPGrevillea miqueliana


Deze Grevillea is endemisch in Oost-Victoria. De plant heeft ovaal donkergroene blaadjes. Schijnt goed droogte tolerant te zijn. Het is mij nog onbekend wat de bloemkleur is aangezien deze variabel kan zijn.


grevillea victoriae33434.JPGGrevillea victoriae (Dicksonsfall Creek)


Een struik die 1 tot 3.5 meter breed en hoog wordt. Deze soort is inheems in de staten oost-Victoria en zuid-New South Wales op 1000 meter hoogte of hoger. De plant maakt zijn bloemknoppen aan in de zomer en bloeit in de late herfst met rode bloemen. Onze plant is geselecteerd op Dickson Fallstrack in Australië en op deze plek trek de vorst deel diep de grond in. Volgens vrienden schijnt het dat deze victoriae ook veel kleinere blaadjes heeft dan andere exemplaren komen. De bloeiperiode is oktober/ november.


Verzorging: Volle zon, geen mest geven met fosfaat erin (Osmocote kan wel, dat is slow release).


Stekken: Stekken schijnt makkelijker te zijn dan zaaien.


Zaaien: De meeste soorten hebben koude stratificatie nodig om te kunnen ontkiemen.


Winterhard: Grevillea australis is de meest winterharde Grevillea en moet in ons klimaat volledig winterhard zijn. De andere genoemde grevilleas kunnen veel vorst hebben, maar hoeveel is mij nog niet bekend.


Verkrijgbaarheid:
Update: Grevillea victoriae, Grevillea Victoriae ‘Marshall Olbrich’, Grevillea alpivaga zijn helaas dood gegaan.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina