Grevillea (Proteaceae)


De Grevillea is een geslacht van 360 soorten groenblijvende planten uit de Proteaceae familie. Ze zijn endemisch in Australië, Nieuw-Guinea, Nieuw-Caledonië, Indonesië en Sulawesi, maar in Australië komen verreweg de meeste soorten voor. De Grevillea is vernoemd naar Charles Francis de Greville. De Grevillea kent bodembedekkers, lage struiken, kleine tot middelgrote en grote bomen en is nauw verwant aan de Hakea. Het grootste verschil is dat de Hakea grote, sterk verhoute zaaddozen vormt


grevillea australis3343.JPGGrevillea australis


Deze Grevillea is de enige Grevillea die van nature voorkomt in Tasmanië en komt ook voor in koudere gedeeltes van Australië. Het is de meest winterharde Grevillea en zal in ons land ook winterhard zijn en kan uitgroeien tot een struik van 0.2 - 2.5 meter hoog, en bloeit met witte bloemen. De soort is variabel en er zijn meerdere selecties verkrijgbaar, zoals bodembedekkers of planten die meer in de hoogte groeien.Grevillea big redGrevillea ‘Big Red’


Deze kruising tussen Grevillea juniperina en Grevillea victoriae heeft de commerciele naam Grevillea ‘Big Red’ gekregen. Deze struik wordt 3.5 meter hoog en 2.5 meter breed. De blaadjes zijn glimmend en donkergroen. De bloemen zijn groot en hangend. De plant houdt van een plekje in de volle zon en goede drainage. De bloei vindt plaats in de late winter tot in het vroege voorjaar
Grevillea juniperana Wij hebben de Grevillea juniperana ‘Molongolo.jpgsoort Grevillea juniperana ‘Molongolo’ in de tuin. Het is een bodembedekkende plant die bloeit met gele bloemen. De plant staat sinds 2017 in de tuin (zou ook een jaartje eerder kunnen zijn) en komt goed door de winter elke keer. Verder hebben wij ook de gewone juniperana in de tuin. Deze is afkomstig van kwekerij degroeneprins en de plant is bij hem in de tuin bevonden als zeer winterhard en het is ook nog een hele goede bloeier.GGrevillea miqueliana.JPGrevillea miqueliana


Deze Grevillea is endemisch in Oost-Victoria. De plant heeft ovaal donkergroene blaadjes. Schijnt goed droogte tolerant te zijn. Het is mij nog onbekend wat de bloemkleur is aangezien deze variabel kan zijn. De plant doet het niet goed in de tuin. In de zomer worden de blaadjes geel en hij groeit niet goed. Waarschijnlijk staat de plant toch veel te droog.


grevillea rosmarinifoliaGrevillea rosmarinifolia Deze soort hebben wij gekregen van kwekerij Merrigum en het is een hele goede bloeier met een uitstekende winterhardheid.


Grevillea victoriae: Wij hebben verschillende soorten van de plant Grevillea victoriae in de tuin. Grevillea victoriae (Dicksonsfall Creek) is een struik die 1 tot 3.5 meter breed en hoog wordt. Deze soort is inheems in de staten oost-Victoria en zuid-New South Wales op 1000 meter hoogte of hoger. De plant maakt zijn bloemknoppen aan in de zomer en bloeit in de late herfst met rode bloemen. Onze plant is geselecteerd op Dickson Fallstrack in Australië en op deze plek trek de vorst deel diep de grond in. Volgens vrienden schijnt het dat deze victoriae ook veel kleinere blaadjes heeft dan andere exemplaren komen. De bloeiperiode is oktober/ november.

Grevillea victoriae ‘Dickson Fall heeft het een behoorlijke poos uitgehouden in de tuin, ik denk wel een jaar of 4, 5. Helaas had de plant niet echt een goed wortelgestel en zijn er konijnen gaan graven rondom de plant en is het wortelgestel beschadigd, met als gevold dat de plant een paar maand later dood was. Verder hebben wij nog de soorten Grevillea victoriae 'Marshall Olbrich' en Grevillea victoriae 'Murray valley queen. De eerste staat in de tuin sinds de zomer van 2019 en de andere staat nog in pot en komt in 2020 in de tuin.


 

Verzorging: Volle zon, geen mest geven met fosfaat erin (Osmocote kan wel, dat is slow release).


Stekken: Stekken schijnt makkelijker te zijn dan zaaien.


Zaaien: De meeste soorten hebben koude stratificatie nodig om te kunnen ontkiemen.


Winterhard: Grevillea australis is de meest winterharde Grevillea en moet in ons klimaat volledig winterhard zijn. De andere genoemde grevilleas kunnen veel vorst hebben, maar hoeveel is mij nog niet bekend.


Verkrijgbaarheid:
Update 2019: Grevillea victoriae ‘Dickson Falls’ is doodgegaan omdat de plant is aangevreten door konijnen. Grevillea alpivaga is niet winterhard gebleken. Een kleine plant van Grevillea victoriae ‘Marshall Oblrich’ is doodgegaan in een koude winter, maar een grotere plant krijgt nu een herkansing bij ons in de tuin.
Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina