Hakea (ProteacHakea bucculenta.jpgeae)

Hakea behoort tot dezelfde familie als Grevillea, Banksia en Telopea (Proteaceae) en er zijn 130 Hakea soorten bekend die allemaal endemisch zijn in Australië. Hakeas zijn te vinden door heel Australië (de alpen, woestijn, tropen en aan de kust), maar de grootste diversiteit aan soorten is te vinden in het zuidwesten van Australië, dat is de thuisbasis van veel meer Proteaceae , meer dan enige andere regio in de wereld (waaronder Zuid-Afrika). De Hakea is vernoemd naar Baron Christian Ludwig von Hake, de 18e-eeuwse Duitse beschermheer van plantkunde. Verder is de Hakea nauw verwant aan de Grevillea; zo nauw, dat de twee genera binnenkort vermoedelijk zullen worden gecombineerd. Het grootste verschil is dat de Hakea grote, sterk verhoute zaaddozen vormt. Hakeas zijn het meest prominent op 's werelds meest fosfor-verarmde gronden, wat deels wordt verklaard door hun carboxylaat-vrijgevende cluster (of proteoid) wortels. Zij beheren ook fosfor die zij opnemen uit de bodem op een zeer efficiënte wijze, net als de Banksias in dezelfde omgeving. Veel mensencluster roots hakea.jpg denken dat de Hakea niet kan groeien in Nederland of België, maar er zijn enkele soorten die veel vorst verdragen of zelfs geheel winterhard zijn. Helaas heb ik mijn soorten nog niet kunnen uittesten op extreme kou. De Hakea planten hier in de tuin, staan er nog maar maximaal drie jaar en we hebben geen koude winter gehad in deze drie jaar. Op het moment van schrijven (herfst 2015) staan 4 Hakea microcarpa planten in de tuin en 3 Hakea nodosa planten. In een pot staat nog een grote Hakea epiglottis en deze wordt in het voorjaar van 2016 in de tuin gezet.

Hakea microcarpahakea microcarpa43334.jpg


De soort is endemisch in Zuid- Queensland, New South Wales, Victoria en Tasmanië. Deze Hakea staat bekend als de meest winterharde Hakea en heeft hele harde blaadjes. De bloei vind plaats in de maand mei en de plant bloeit met witte bloemen.


Hakea lissospermahakea lissosperma

Even hard of net iets minder hard dan Hakea microcarpa. Ik heb geprobeerd deze soort te zaaien in 2013, maar heb helaas geen opkomst gehad. In 2014 maar weer eens een poging wagen.


Hakea nodosa

Yellow Hakea, wordt een struik van 2 meter hoog en komt voor in Victoria en Tasmanie.

In 2013 heb ik Hakea nodosa gezaaid en heb in 2014 drie planten in de tuin gezet, die alle drie in bloei stonden in november 2015. Hakea nodosa bloeit gemiddeld na 1 ½ jaar.

Hakea epiglottis

Inheems in Tasmanië, wordt 3 meter hoog in zijn natuurlijke omgeving. Winterhard tot -15C? Deze plant was jarenlang winterhard in de E.H. Lohbrunner Botanische tuin in Vancouver en groeide uit tot een kleine boom. Deze Hakea is al 10 jaar lang winterhard bij een vriendin van mij in Neer, dus zeker het proberen waard.  

Verzorging:

Goed gedraineerde grond, geen mest geven met fosfaat.


Stekken:

Hakeas moeten makkelijk te stekken zijn, alhoewel ik daar zelf nog geen ervaring mee heb.


Zaaien:

De makkelijkste manier om aan deze plant te komen is om hem zelf te zaaien of om stekken. Ik heb tot heden geen ervaring met het stekken van de Hakea, maar het zaaien gaat erg makkelijk. Zaden aan een Hakea zullen levensvatbaar zijn als ze 12 maand oud zijn en de zaaddozen bruin/ zwart zijn geworden. De hierboven vernoemde soorten heb ik verkregen uit zaad. Deze soorten ontkiemen meestal tussen de twee en zes weken en mogen niet oppervlakkig gezaaid worden, maar moeten licht bedekt worden met perliet, scherpzand of turf. Zaai ze ook niet te diep, want dan komen de zaden ook niet op. Het is mogelijk om aan het eind van de zomer als een plant te hebben van 50cm. Zaden zijn oa. Te bestellen bij Wildseeds Tasmania en Nindethana


Winterhard:

Hakea microcarpa is de meest winterharde Hakea, de andere soorten verdragen veel vorst en komen hier ook makkelijk door de winter.


Verkrijgbaarheid:
Hakea microcarpa is te koop bij kwekerij Rein en Mark Bulk en Esveld, verder kunt u zaden bestellen bij bijvoorbeeld Wildseeds Tasmania of Nindethana


Update:
In het najaar van 2013 heb ik twee van de vier Hakea microcarpa zaailingen in de tuin gezet.

Update 30-11-2014: In het najaar van 2014 heb ik nog een joekel van een Hakea microcarpa in de tuin gezet. Verder heb ik nog een Hakea lissosperma in de tuin gezet.


Update: 08-11-2015: Hakea nodosa staat voor het eerst in bloei,


Update: 10-11-2017: Helaas is Hakea nodosa in ineens doodgegaan in de zomer. De plant werd al bruiner en bruiner. Ik vermoed dat ik mest heb gestrooid in de buurt van deze plant en dat ik per ongeluk ook de Hakea nodosa heb bemest. Hakeas mogen geen mest hebben, want daar zit fosfaat in. Iets waar deze planten niet tegen kunnen.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina