Hebe  (Scrophulariaceae)


De geleerden vermoeden dat de stamvader van het geslacht Hebe ruim 5 miljoen jaar geleden aankwam in Nieuw Zeeland. Oorspronkelijk komt de plant uit Australië of Azië. Er bestaan ruim 100 Hebe soorten in Nieuw Zeeland en die groeien aan de kust tot in de bergen en in het subtropische noorden tot het koele zuiden en in hoge en lage regenval gebieden.


Hebe bloeit met witte, paarse, roze of rode bloemen, die gerangschikt zijn in trossen, aren of pluimen. Detzneria uit Nieuw-Guinea en Derwentiana uit Australië zijn nauw gerelateerd aan Hebe. Bij ons in Nederland zijn alleen de Hebe soorten met kleine bloemen redelijk tot goed of volledig winterhard. Ik ben er zelf nog niet over uit welke Hebe soorten bij ons volledig winterhard zijn. In het voorjaar van 2010 heb ik de Hebe ‘Red Edge’ aangeplant die in Engeland onlangs nog een prijs heeft gewonnen. Deze Hebe is gecreëerd door Graham Hutchins van County Park Nursery in Engeland en bloeit met paarse bloemen. In het voorjaar van 2014 heb ik Hebe ‘Donald’ aangeplant, deze plant kan ongeveer 2 meter hoog worden en bloeit met grote witte bloemen. De plant is afkomstig van Garden Cottage Nursery in Schotland.


Verzorging:hebe donald.jpg

Goede drainage, zon of gedeeltelijke schaduw, krijt, klein, zand of leemgrond.


Stekken:

Neem halfverhoute stekken en maak een wond onderaan de stek met een scherpmes of een scalpel. Doop de stek in een stekgel of doe wat stekpoeder op de wond.


Zaaien:

Aangezien dit een hybride is, kunt u hem niet soortecht verkrijgen uit zaad. Stekken is de manier om de plant te vermeerderen.


Winterhard:

Hebe ‘Red Edge’ is goed winterhard bij ons in de tuin.


Verkrijgbaarheid:

Hebe ‘Red Edge’ is oa. te koop bij kwekerij Rein en Mark Bulk in Boskoop.

Hebe ‘Donald’ is te koop bij Garden Cottage Nursery


Update:

Hebe ‘Red Edge’ is goed winterhard bij ons in de tuin.

In het voorjaar heb 2014 heb ik Hebe ‘Donald’ in de tuin gezet.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina