Hymenanthera dentataHymenanthera dentata (Violaceae)


Deze bladverliezende struik is endemisch in Australie in de staten New South Wales, Victoria, South Australia en Tasmania. De plant wordt in zijn natuurlijke omgeving ongeveer 2 meter hoog. Soorten die hoog in de bergen groeien worden soms niet hoger dan 60x70 cm in 15-20 jaar. Er zitten flinke stekels aan de plant en deze plant bloeit met kleine onopvallende sterk geurende bloemen, die licht geel van kleur zijn. De daarna volgende bessen zijn erg sierlijk en zijn 6-8 mm lang en 4-6 mm breed. De besjes zijn wit, roze van kleur. De dunne blaadjes zijn maar 0,5 - 3 cm lang en donkergroen van kleur. De gemiddelde regenval van planten die in Tasmanie groeien is 400-3000 mm met soms een periode van zomerse droogte. Deze plant heeft sinds kort een naamsverandering gekregen en de nieuwe naam is nu Melicytus dentatus.
Verzorging:

Een standplaats in de volle zon of halfschaduw met goede drainage.


Vermeerderen:

Het moet erg makkelijk te zijn om deze plant te vermeerderen uit zaad. Het kan 3-5 maand duren voordat de zaden ontkiemen. De zaden moeten 5  mm onder het zand liggen voor een optimale ontkieming. 3-5 weken koude stratificatie nog ook hulpzaam zijn.


Winterhard:

Deze plant kan ongeveer een temperatuur aan van -16C


Verkrijgbaarheid:

Hoogst waarschijnlijk is deze plant wel ergens te koop in Engeland en voor de echte liefhebber wil ik wel een keer wat stekjes van mijn plant afstaan.


Update:

Deze plant doet het redelijk goed in de tuin en heeft soms na een koude winter wat dood hout maar hersteld zich in het voorjaar prima.


Meer informatie:

Electronic Flora of South-Australia

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina