Hymenanthera dentataHymenanthera dentata (Violaceae)


Deze bladverliezende struik is endemisch in New South Wales, Victoria, South Australia en Tasmania. De plant wordt in zijn natuurlijke omgeving ongeveer 2 meter hoog. Soorten die hoog in de bergen groeien worden soms niet hoger dan 60x70 cm in 15-20 jaar. Er zitten flinke stekels aan de plant en deze plant bloeit met kleine onopvallende sterk geurende bloemen, die licht geel van kleur zijn. De daarna volgende bessen zijn erg sierlijk en is 6-8 mm lang en 4-6 mm breed De besjes zijn wit, roze van kleur. De dunne blaadjes zijn mar 0,5 - 3 cm lang en donkergroen van kleur.  De gemiddelde regenval van planten die in Tasmanie groeien is 400-3000 mm met soms een periode van zomerse droogte. Deze plant heeft sinds kort een naamsverandering gekregen en de nieuwe naam is nu Melicytus dentatus.
Verzorging:

Een standplaats in de volle zon of halfschaduw met goede drainage.


Vermeerderen:

Het moet erg makkelijk te zijn om deze plant te vermeerderen uit zaad. Het kan 3-5 maand duren voordat de zaden ontkiemen. De zaden moeten 5  mm onder het zand liggen voor een optimale ontkieming. 3-5 weken koude stratificatie nog ook hulpzaam zijn.


Winterhard:

Deze plant kan ongeveer een temperatuur aan van -16CVerkrijgbaarheid:

Hoogst waarschijnlijk is deze plant wel ergens te koop in Engeland en voor de echte liefhebber wil ik wel een keer wat stekjes van mijn plant afstaan.Update:

Onze plant staat nu nog in pot, maar gaat hoogstwaarschijnlijk in het voorjaar van 2016 de tuin in.Meer informatie:

Electronic Flora of South-Australia

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina