Illicium (Illiciaceae)

Dit geslacht is afkomstig uit de gematigde tot subtropische streken van Oost-Azie en het Amerikaanse continent. Het geslacht omvat zo`n 42 soorten groenblijvende struiken en bomen die worden aangeplant om hun mooie bladeren en heerlijk geurende bloemen. Het geslacht is nauw verwant met de Magnolia en de bloemen lijken ook erg op die van de Magnolia. De vruchten hebben in elke lob een zaad en hebben de vorm van een achtpuntige ster.Illicium verum is de leverancier van steranijs, die specerij die veel in de Chinese keuken wordt gebruikt. Illicium komt uit het Latijn en betekend ‘verlokkend’. Wij hebben de onderstaande soorten in de tuin die allemaal goed winterhard zijn.

Illicium floridanum

Illicium floridanumOok wel ster anijs genoemd, Is inheems in het Zuid-Oosten van Amerika en met name in de staten Florida en Louisiana. Is gerelateerd aan de Chineese Illicium maar is niet eetbaar en erg giftig. Het diepgroene, leerachtige, lancetvormige blad is uiterst aromatisch, maar ruikt niet altijd even aangenaam. De plant staat bij ons op het westen en staat in zandgrond die zeer goed draineert. Ik bescherm onze Illicium floridanum nooit in de winter en is geheel winterhard.


Illicium anisatum

Illicium anisatum Wordt ook wel Japanse steranijs genoemd en is inheems in Japan. Deze plant staat bekend om zijn aromatische schors die in Japan en China als wierook wordt gebruikt. De plant groeit langzaam uit tot een hoogte en breedte van 6 meter. Het blad is aromatisch en donkergroen. De plant doet het bij ons toch iets minder goed dan Illicium floridanum. Misschien heeft het met de standplaats te maken of misschien is floridanum toch beter winterhard dan anisatum dat is mij nog niet helemaal duidelijk.

Illicium Henry

illicium henry333.JPGIllicium Henryi is inheems in West-China. Het is een  bladhoudende struik met blaadjes van ongeveer 10 tot 15 cm lang en bloeit met rode bloemen die een doorsnee hebben van 2.5 tot 3 cm. Hij is bij ons zonder enige bescherming goed door de winter gekomen


Illicium oligandrum

Deze Illicium is inheemillicium oligandrum1.jpgs in China en kan daar in zijn natuurlijke omgeving uitgroeien tot een boom van 12 meter hoog. Ik heb deze Illicium gekocht in het voorjaar van 2015 bij Henny Kolster. Deze soort doet het erg goed bij ons in de tuin en heeft nog geen winterschade gehad.

Verzorging:

Illicium doet het goed in de halfschaduw en schaduw en houden van een vochtige, zandige, kalkarme bodem met bladaarde erdoor.


Stekken:

In de zomer vermeerderen door stek en in de herfst door afleggers.


Zaaien:

Helaas heb ik geen informatie hoe Illicium gezaaid dient te worden.


Winterhard:

De genoemde soorten zijn winterhard bij ons in de tuin. Het is wel aan te raden om de plant te berchermen met vliesdoek tegen de uitdrogende Oostenwind.


Verkrijgbaarheid:

H.Kolster, Esveld en Rein en Mark Bulk


Update:

Op het moment van schrijven is er geen update over Illicium.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina