Kniphofia is geslacht bestaande uit ongeveer 70 soorten in de Asphodelaceae familie en ze komen uit Afrika, Madagaskar en Jemen. De meeste soorten komen uit Afrika, met name Zuid-Afrika en veel van de populaire cultivars zijn afkomstig van Zuid-Afrikaanse soorten. In 1794 creëerde Moench het geslacht Kniphofia ter ere van de Duitse medicus Johannes H. Kniphof. Een andere naam die nog steeds wordt gebruikt in kindercatalogi is Tritoma, verwijzend naar een latere beschrijving van het geslacht door Ker Gawler. De Engelse algemene naam voor deze plant is poker of red hot pokers vanwege de bloemblaadjes die vaak rood of oranjerood zijn. Zaden blijven meestal levensvatbaar tot twee jaar.


Interessante Kniphofia soorten:

Kniphofia caulescens4.jpgKniphofia caulescens: Deze vuurpijl komt voor tot 3000m op de Drakensbergen in Zuid-Afrika Naar verluid is dit één van de mooiste Kniphofias. De plant heeft schitterend grijsachtig breed loof en de dikke bloemen.  De plant heeft in de zomer veel water nodig en moet in de winter droog staan, of afgedekt worden.

2018 update: Ik heb van deze soort drie planten in de tuin gezet in de zomer van 2018
Kniphofia northiae3.jpgKniphofia northiae: Schitterende bladhoudende Kniphofia. Al jaren winterhard in de tuin van de Groeneprins in Steenwijkerwold. Heeft qua uiterlijk veel weg van de Aloë plant. Deze plant is vernoemd naar Marianne North (1830-1890), een botanische kunstenaar die planten over de hele wereld schilderde.

2018 update: Ik heb deze soort in de tuin staan sinds het voorjaar van 2018 en de plant komt langzaam op gang in de tuin.

Vermeerderen:

Door delen of door zaaien.


Winterhard:

Beide planten zijn hier volledig winterhard


Verkrijgbaarheid:

Kniphofia caulescens is te koop in Nederland, oa. Bij Tuingoed Foltz en de Hessenhof. Kniphofia nortiae is denk ik niet koop in Nederland, maar zeker wel te krijgen in Engeland.


Tip: Kniphofia multiflora is een van de meest indrukwekkende soorten die naar verluid bloemen heeft tot 2.5 meter hoog. Deze soort ben ik nog niet tegengekomen in Nederland tot nu aan toe.

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina