Kunzea muelleri

Deze Kunzea groeit hoog in de bergen van de staat Victoria en kan een uiteindelijke hoogte bereiken van iets meer dan 1 meter. De bloemkleur is geel. De plant houdt van neutraal tot zure grond die goed gedraineerd is. Wordt beschouwd als de meest winterharde Kunzea. Heeft hier nog nooit schade gehad.Kunzea ‘Badja Carpet’


Deze bodembedekkende Kunzea groeit van nature op ‘Big Badja Hill’, in het noord-oosten van Cooma (New South Wales). Het is een geregistreerde cultivar en de plant is in grote lijnen vergelijkbaar met Kunzea capitata. Deze bloeit met witte bloemen.Verzorging:

Beide kunzea`s houden van volle zon, arme grond en goede drainage.


Stekken:

Kunzea muelleri en K. ‘Badja Carpet’ zijn makkelijk te stekken, wortels in 2-3 - 6 weken.


Zaaien:

Ik vermoed dat beide kunzea`s geen zaad aanmaken en dat stekken de manier is.


Winterhard:
Kunzea ‘Badja Carpet’ bescherm ik met tempex en/ of pu isolatie platen.
Kunzea muelleri bescherm ik met vliesdoek.
Door deze bescherming hebben beide planten nog nooit schade opgelopen in de winter.


Verkrijgbaarheid:

Kunzea ‘Badja Carpet’ is te koop bij kwekerij Esveld en Kunzea muelleri is tot heden nergens te koop in Nederland, maar daar probeer ik verandering in te brengen.


Update:
Beide kunzea`s hebben nog nooit schade gehad in de winter. Ik dek de planten wel af in de winter, misschien is het niet nodig, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.

Update 30-11-2014: in het najaar heb ik 5x Kunzea muelleri in de tuin gezet, vlak bij de inrit en Kunzea ‘Badja Carpet’ stond volledig in bloei dit jaar.

Kunzea (Myrtaceae)


Kunzea is inheems in Australië en Nieuw Zeeland.

De meeste soorten komen uit het Zuid-Westen van Australië. Ze lijken qua uiterlijk veel op de Callistemon, maar verschilt in de rangschikking van de meeldraden. Kunzea is vernoemd naar de Duitse natuuronderzoeker Gustav Kunze. Er bestaan 40 geaccepteerde Kunzea soorten en Kunzea is er als kleine/middelgroot of grote struik of kleine boom. De bladeren zijn meestal klein en zeer aromatisch, wanneer je hem snoeit wordt hij voller en dat komt de bloei ten goede en een gestekte Kunzea kan al na 1 of 2 jaar bloeien.

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina