Ga terug naar leptospermum pagina

Leptospermum grandifolium (Myrtaceae)

Waarschijnlijk een hele winterharde Leptospermum, de berichten uit Engeland zijn veelbelovend. Wordt voorzover ik weet niet aangeboden en je zal hem dus zelf moeten kweken uit zaad (of stekken van iemand). In Australië wordt het een struik van 1.5 meter hoog of een boom van 6 meter hoog. Deze boom of struik moet rijk bloeiend zijn. Deze Leptospermum is inheems in de staten New South Wales en Victoria en groeit daar op rotsachtig terrein op bergachtig of alpen niveau. De gemiddelde regenval in zijn natuurlijke omgeving is 700 mm tot meer dan 1000 mm met normaal gesproken geen droogte seizoen. De plant heeft blaadjes met een grootte van 10-35mm lang en 3-8mm breed. De bloemen hebben diameter van 18 mm. Een synoniem is Leptospermum lanigerum var. grandifolium.


Leptospermum grandifolium was jarenlang winterhard in de tuin van de Groeneprins, totdat de struik een keer was gaan rotten onderaan de stam. Verder heeft een exemplaar -13.5c overleefd in Duitsland. Het is aan te raden om deze struik op de zon te plaatsen terwijl hij in Australië op de schaduw moet.


Verzorging:

Volle zon, goede drainage, de eerste jaren beschermen in de winter.


Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.                                                      

Zaaien:

zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

Leptospermum grandifolium is als klein plantje met bescherming van vliesdoek, door de winter gekomen.


Verkrijgbaarheid:

Zaden zijn te koop bij Nindethana in Australië.

Update:

Op het moment van schrijven is er geen update over deze Leptospermum.

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina