Leptospermum namadgiensis (Myrtaceae)

De Leptospermum namadgiensis is in mijn ogen de meest winterharde Leptospermum en is in cultivatie onbekend in Europa. Hij is in 1987 voor het eerst ontdekt in Australië door Phil Gilmour, die materiaal van deze plant verzameld had op leptospermum namadgiensisMount Scabby and Mount Kelly, beide onderdeel van de Scabby Range dat een onderdeel vormt van het zuidelijke gedeelte van de grens van The Australian Capital Territory en New South Wales.


Momenteel zijn er enkele kwekerijen in Amerika en Australië die deze plant aanbieden. Volgens Amerikaanse sites is hij geschikt voor USDA zone 7B, wat betekent dat hij temperaturen aankan van ongeveer -12C/ -15C.  Maar ik heb hier gezien dat de plant nog wel meer vorst verdraagt en geen problemen had met een koude periode waar de temperatuur twee weken onder nul was. Ik heb in 2010 met veel moeite stekjes kunnen krijgen uit Amerika van deze plant, en daarvan staan er nu ééntje in de tuin. De Leptospermum namadgiensis is bij ons zonder enige schade door 4 strenge winters gekomen, en de laagste temperatuur was -16C. Mijn mening is dat deze struik uitermate geschikt is voor het Nederlandse klimaat en de meest winterharde Leptospermumis.


In Australië groeit hij alsleptospermum namadgiensis een struik van 20 tot 50 cm hoog en op beschutte plaatsen kan hij 4 tot 5 meter hoog worden, soms met een hangende vorm. De bladeren zijn 3,5 - 9 mm lang en 1,5 - 3,7 mm breed en meestal bedekt met witte zijdeachtige haren. De blaadjes zijn grijs/groen met een zilveren aanblik. De bloemen hebben een diameter van 6-10 mm, meestal bloeit hij met enkele bloemen en soms met dubbele bloemen.

leptospermum namadgiensis

Tot op heden is de Leptospermum namadgiensis alleen aangetroffen op en nabij de Mount Scabby en op en in de buurt van Mt Kelly en op een heuvel op de richel tussen deze twee bergen in Namadgi Nationaal Park (ACT). De Leptospermum namadgiensis groeit op rotsachtige bergkammen, blootgestelde toppen of bergtoppen in het laag struikgewas, lage bos of bos op 1500-1820 meter hoogte. Andere plant soorten die bij de namadgiensis in de buurt groeien zijn Eucalyptus pauciflora ssp debeuzevillei, Leptospermum micromyrtus, Kunzea muelleri, Oxylobium alpestre, Phebalium squamulosum subsp. debeuzevillei,  Phebalium squamulosum subsp. ozothamnoides en Asterolasia trymalioides.


Verzorging:

Volle zon, goede drainage, de eerste jaren beschermen in de winter.


Stekken:

neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.                                                      

Zaaien:

zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

Deze plant is volledig winterhard bij ons in de tuin.


Verkrijgbaarheid:

Kwekerij Esveld in Boskoop

Kwekerij Rein en Mark Bulk in Boskoop


Update:

De Leptospermum namadgiensis bloeide voor het eerst bij ons in het voorjaar van 2013.


Meer informatie:
Hier kunt u een pdf document downloaden van A.M. Lyne over de Leptospermum namadgiensis. downloaden

Ga terug naar leptospermum pagina

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina