Leptospermum rupestre (Myrtaceae)

Sierlijke kleine bloemen, wordt 2 meter hoog. De tot 1 cm grote bloemen bloeien in het voorjaar. Plant hem in de volle zon, kan eventueel in lichte schaduw geplaatst worden. De plant kan schade oplopen bij temperaturen onder de –12C. Het wordt gevaarlijk bij –20C. In Australië hebben planten –20C overleefd, maar dit kan alleen als de grond niet te diep bevriest. In Australië ligt er bijna altijd een dik pak sneeuw en zo doende kunnen veel planten hele lage temperaturen aan, omdat de grond niet te diep bevriest. Is voorzover bekend niet vatbaar voor ziektes en plagen.

Volgens de literatuur moet dit één van de hardste Leptospermums zijn. De praktijk bij ons in de tuin wijst toch uit dat de plant niet volledig winterhard is. Wij hebben de Leptospermum rupestre ‘Highland Pink’ in de tuin gehad, die toch elke winter veel schade had en dood is gegaan in de winter van 2011/ 2012. Een andere (kleine) Leptospermum rupestre heb ik wel door de winter kunnen krijgen maar ging dood in de zomer.


Verzorging:

Volle zon, goede drainage, de eerste jaren beschermen in de winter.


Stekken:

Neem stekjes van 4-6 cm lang en maak een kleine wond aan de onderkant. Gebruik een hormoongel om de stek te laten wortelen in een mengsel van zaaigrond, zand en perliet en bodemverwarming. De stekken kunnen wortelen binnen 1,5 week.


Zaaien:

Zaai oppervlakkig of bedek de zaden licht. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Je kan een schaaltje met water onder het zaaibakje zetten (bog methode). Het kan zijn dat de zaden cold stratification nodig heeft.


Winterhard:

Leptospermum rupestre ‘Highland Pink’ was niet winterhard bij ons, maar van Leptospermum rupestre zijn er meerdere soorten verkrijgbaar. Dus vast ook wel soorten die meer vorst verdragen dan de soort die wij in de tuin hadden.


Verkrijgbaarheid:

Zaden zijn te koop bij Nindethana en Wildseeds Tasmania

 

Update:

Leptospermum rupestre ‘Highland Pink’ hebben wij niet meer in de tuin, maar ik heb de Leptospermum rupestre wel opnieuw gezaaid en de zaailingen heb ik alle 5 in in de zomer van 2014 in de tuin gezet.

Ga terug naar leptospermum pagina

Artikelen

Albizia coreana

Acacia`s uit Amerika

Australasian plant society UK

Bezoek uit Engeland

Blog

Faq (coming soon)

Foto`s van  onze exoten

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Zelf Callistemon kweken uit zaad


Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina