lomandra longifoliaLomandra longifolia (Xanthorrheaceae)


Dit mooie siergras groeit van nature in  zandgrond, moerassen en op natte plekken op de montane zone aan de oevers van beken, rotsachtige heuvels, kliffen en open bossen. De bladeren zijn glanzend groen, stevig, plat en groeit  tot een lengte van  40 cm tot maximaal 1 meter en is 8-12 mm breed en zijn meestal hoger dan de bloemstengel. Blad bases zijn breed met gele, oranje of bruin marges en de uiteinden van de bladeren zijn opvallend getand. De bloeiwijze is een pluim van clusters van zittende bloemen. Elk cluster heeft een scherpe, slanke, strokleurig schutblad aan de basis, waardoor het een dichte spike-achtige structuur geeft. De bloeiwijze is meestal de helft van de lengte van de vleugel (500mm) en individuele bloemen zijn ongeveer 4 mm lang. De bloemen van L. longifolia zijn geurend en tweehuizig, de vrouwelijke bloem vaak een beetje langer of groter dan de mannelijke bloem. De penitrant ruikende nectar op bloemen kan kevers trekken. De inheemse bevolking in Australië gebruikt de bladeren voor manden en voor netten en het schijnt dat een deel van de plant eetbaar is.


Verzorging:

Om te groeien heeft de plant vochtige grond nodig, maar deze plant kan ook uitstekend tegen droogte.


Vermeerderen:

Door delen of door zaaien


Winterhard:

De plant is al jaren winterhard in Wirral (net onder Liverpool). De plant komt ook door onze winters, maar soms heeft de plant wat dode bladpunten na de winter.


Verkrijgbaarheid:

Volgens mij is de plant niet te koop in Europa, dus zelf zaadjes zaaien is de manier om aan de plant te komen. U kunt bijvoorbeeld hier zaden bestellen. Hier is een interessant artikel over het zaaien van Lomandra.


Update:

Lomandra longifolia staat sinds de zomer van 2015 in de tuin.


Meer informatie:


Australia National Botanic Gardens (ANBG)

Artikelen

Albizia

Australische acacias

Australasian plant society UK

Eucalyptus

Follow us on Facebook

Foto`s van onze tuin op Flikr

Geschiedenis van Tropische-tuin

Grevillea

Hakea

Lagerstroemia

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

RootmakerGa naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina